Devrilme Eğilimine Karşı Uyarı Sisteminin Görevi Nedir?

Oldukça karmaşık bir elektronik sistem olan devrilme eğilimine karşı uyarı sistemi, taşıt içinde bulunan insanların emniyetini sağlamak amacıyla taşıtın devrilme eğilimini algılamak ve ortaya koymak için dizayn edilen bir sistemdir. Sistem, açısal hız sensörü ve ivmeölçerleri içermektedir. Bu sisteme uygun karşı önlemlerin aktifleşmesi vasıtasıyla yolcu ve sürücü yaralanmalarını hafifletmek için yardım eden ileri ayırt etme algoritmasıyla beslenmektedir.
Devrilmeyi önleyici kontrol sistemleri farklı otomotiv firmaları tarafından; devrilmeye karşı koruma (ARP – Anti-Rollover Protection), devrilmeyi önleyici sistem (ROPS – Roll Over Protection System) ya da aktif devrilme koruması (ARP-Active Rollover Protection) olarak isimlendirilmektedir. Minibüs, kamyon, treyler gibi ticari araçlar ile arazi taşıtları diğer araçlardan daha yüksek olduklarından, özellikle yüklü iken ağırlık merkezleri de yerden daha yüksektedir. Bu tür araçları yüksek sürtünmeye sahip kuru zeminlerde kullanırken çok dikkatli olmak gerekmektedir. Zira yüksek ağırlık merkezinden uygulanan yanal kuvvet, hızlı girilen virajlarda aracın devrilmesine yol açabilir. Bu tür yüksek araçlarda kullanılan taşıt stabilite kontrolü mikroişlemcisine basit bir algoritma eklenerek, sistemin devrilme eğilimini ortadan kaldırma kabiliyetini de kazanması sağlanmaktadır. Devrilme kontrolü görevini üstlenen denetleyiciler, tekerlek hız algılayıcıları ile yanal kuvvet algılayıcısından gelen verilere bakarak, araç savrulmasa bile aracın aşırı bir merkezkaç kuvvete maruz kaldığını hissettiğinde araç hızını düşürecek sistemleri harekete geçirir. Ayrıca oldukça karmaşık bir elektronik sistem olan devrilme eğilimine karşı uyarı sistemi, taşıt içinde bulunan insanların emniyetini sağlamak amacıyla taşıtın devrilme eğilimini algılamak ve ortaya koymak için dizayn edilen bir sistemdir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. vlkn dedi ki:

    Hocam aciklamaya çalıştığınız konu anlatım olarak birçok teknik ifade içerdiğinden anlaşılır olmamış maalesef. Teknik dildeki anlatımınızdan sonra basit örneklerle anlatımı güçlendirmeniz daha iyi olurdu. Yine de teşekkür ederim.

  2. zi dedi ki:

    anlatım olmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir