Çalışan Engelliler

–          Merhaba

–          Merhaba, hoş geldiniz

–          Biz İşkur’dan geliyoruz

–          Öyle mi? Nasılsınız? Böyle buyurun, nasıl yardımcı olabiliriz?

–          Teşekkürler. Bildiğiniz gibi 50 ve üzeri sayıda personel istihdam eden şirketlerde %3 oranında engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır.

–          Evet, biliyoruz efendim.

–          Bu konuda firmanızla ilgili bir şikâyet aldık

–          Nasıl olur? Biz de engelli personel o kadar çok ki, hatta bu konuda rakip bile tanımıyoruz.

–          Bizde engelli çalışan kaydınız görünmüyor!

–          Şöyle izah edeyim efendim;

“Bizde bir santral operatörü çalışıyor, evlere şenlik. Çok uzağa gitmeyelim, daha bugün, en az 3–5 kez Genel müdürümüze bağlaması gereken telefonları çay ocağına – muhasebeye bağladı.”

“Çay ocağı demişken! Biz de bir çaycı var, her gün 4- 5 bardak kırmadan günü bitirmiyor. Müşteri gitmeden çayı getirmiyor. Henüz çay siparişi verip de çay içebilen bir müşterimiz mevcut değil”

“Muhasebeye bir personel aldık, almaz olaydık. Bırakın bize destek olmayı, onun yaptıklarını kontrol edip düzeltmekten kendi işimizi yapamaz olduk”

“Şoförlerin hepsi Allahlık. Benim arabamı liften düşürdüler, bir müşterimizin aracının 2 kapısını birden vurdular, bir aracımızı pert ettiler”

“Gece bekçisine bir zarf bıraktım, müşteriye verilecek, üzerinde her şey yazıyor. Müşteri gelmiş akşam saat 21:30 suları, beni arıyor;

– Anahtarımı ve ruhsatımı bırakmamışsınız,

— Nasıl olur? Kendi ellerimle bıraktım,

— Güvenlik “bırakmadılar” diyor,

— Bana verir misiniz kendisini,

— Alo,

— Alo, sana bir zarf bırakmıştım çıkarken,

— Evet

— İşte o zarfı gelen müşterimize vereceksin,

— Ama abi, bana zarf demedi ki, “anahtar ruhsat bırakacaklardı” diyor,

— Ben seni Allah’a havale ediyorum, daha ne diyeyim ki “

***

–          Ya işte böyle memur bey, bizimkiler “engelli çalışanlar” değil de birazcık “çalışan engelliler” oluyor. Bizde bir de…

–          Tamam, tamam. Daha fazla bahsetmenize gerek yok. Ben öğrenmem gereken her şeyi öğrendim. Buraya not alıyorum;

“Bahsi geçen işyerine ziyaret; tarafımızdan yapılmıştır. Yapılan incelemede; çalışanların %3’ünden fazlasının engelli olduğu görülmüş ve zabıtlar tutulmuştur. Herhangi bir ceza-i işleme gerek görülmemiştir.”

İşlem tamam. Allah size sabır ve kolaylık versin

–          Teşekkür ederim, memur bey.

–          Yalnız unutmadan! Şu anda mevcut çalışanlarınıza gerekmese bile (aslında her firmada olması gereken) en azından ziyaretçiler için yapmanız gerekenler var. Bir sonraki ziyaretimize kadar lütfen bu sorunları halledin.

“Girişinize engelli rampası yapılması, engelliler için özel asansör ve tuvaletlerin olması ve mevcutların elden geçirilmesi gerekmektedir.”

–          Hay hay efendim. Merak etmeyin, gereği yapılacaktır.

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Gülseren dedi ki:

    hergün hayatımdaki engelleri aşmak için çok uğraşıyorum ama nafile…Bitmiyor ve üstelik sayısı giderek artıyor…korkuyorum gerçeklik algımı yitirmekten…
    Sevgiler,

  2. Sona Küçükyan dedi ki:

    Çalışan engellilerde sorun yok, asıl sorun çalışamayan engellilerde.
    İş ilanları “prezantabl” eleman beklentilerini anlatıyor. “Eli yüzü düzgün” yani. Belli bir yaş seviyesi bile engel! “35 yaşını aşmamış…”
    Devletin , belediyelerin bile bir engelli politikası yok. Kaldırım yüksekliği engelsiz için bile aşırı, araba park edilemesin, ototparklardan aldıkları rant azalmasın diye.
    Bildiğim bazı işyerleri ise yasalara uygun olarak engelli istihdamı yapı, çalıştırmadan para ödüyorlar. Bence mahzuru yok.
    Ne diyelim? Zihinlerde engel olmasın…

  3. Birol Tahtacı dedi ki:

    Güzel, izlemedeyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir