Az Kirleten Az Ödemeli

Doç. Dr. Metin Gümüş, Türkiye’de otomotiv parkındaki araçların yaklaşık yarısının 12 yaşından daha yaşlı olduğunu belirterek, “Tabir yerindeyse Türkiye’de ulaşım hurdalar ile gerçekleştiriliyor.” dedi. Gümüş, bu duruma motorlu taşıt vergisindeki çarpıklığın sebebiyet verdiğini ileri sürdü.

Sitemize açıklamalarda bulanan Doç. Dr. Gümüş, vergi çarpıklığı yüzünden Türkiye’de ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hala revaçta olduğunu belirterek, yeni nesil teknolojilerle donatılmış araçların hem yakıt ekonomisi sağladığı hem de atmosfere daha az egzoz emisyonu ve gürültü emisyonu salan araçların üretildiği ve orta düzeylerde fiyatlarla alınabildiği bir ortamda yollarda bu kadar çok hurda aracın seyretmesini; kamu sağlığı, çevre, trafik emniyeti ve ülke ekonomisi açısından garabet olduğunu belirtti. Bunun da motorlu araçlara uygulanan Motorlu Taşıtlar Vergisi`ndeki (MTV) çarpıklıktan kaynaklandığını dile getiren Gümüş, sıfır otomobildeki yüksek vergilerin ikinci eli cazip kıldığını ve yaşlı araçlarda daha düşük oranda kalmasının da sürücülerin uzun süre aynı aracı kullanmalarına yol açtığını vurguladı. Bunun en güzel göstergelerinden biri olarak ta 2012 yılında 2 milyon ikinci el araç satışına karşılık, sıfır araç satışının 800 binlerde gerçekleşmesi olarak yorumladı.

Doç. Dr. Gümüş, “Türkiye, Avrupa’nın en yaşlı araç parkına sahip. Türkiye’de her 3 otomobildenbiri bugün 16 yaşın üzerinde. Bu gerçekten çok korkunç bir durum. Buna karşın araçların 12 ya da 13 yaşı ekonomik ömür bağlamında düşünülmesi gerekir.” dedi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir