Az Kirleten Az Ödemeli
Doç. Dr. Metin Gümüş, Türkiye’de otomotiv parkındaki araçların yaklaşık yarısının 12 yaşından daha yaşlı olduğunu belirterek, “Tabir yerindeyse Türkiye’de ulaşım hurdalar ile gerçekleştiriliyor.” dedi. Gümüş, bu duruma motorlu taşıt vergisindeki çarpıklığın sebebiyet verdiğini ileri sürdü.
Sitemize açıklamalarda bulanan Doç. Dr. Gümüş, vergi çarpıklığı yüzünden Türkiye’de ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hala revaçta olduğunu belirterek, yeni nesil teknolojilerle donatılmış araçların hem yakıt ekonomisi sağladığı hem de atmosfere daha az egzoz emisyonu ve gürültü emisyonu salan araçların üretildiği ve orta düzeylerde fiyatlarla alınabildiği bir ortamda yollarda bu kadar çok hurda aracın seyretmesini; kamu sağlığı, çevre, trafik emniyeti ve ülke ekonomisi açısından garabet olduğunu belirtti. Bunun da motorlu araçlara uygulanan Motorlu Taşıtlar Vergisi`ndeki (MTV) çarpıklıktan kaynaklandığını dile getiren Gümüş, sıfır otomobildeki yüksek vergilerin ikinci eli cazip kıldığını ve yaşlı araçlarda daha düşük oranda kalmasının da sürücülerin uzun süre aynı aracı kullanmalarına yol açtığını vurguladı. Bunun en güzel göstergelerinden biri olarak ta 2012 yılında 2 milyon ikinci el araç satışına karşılık, sıfır araç satışının 800 binlerde gerçekleşmesi olarak yorumladı.
Doç. Dr. Gümüş, “Türkiye, Avrupa’nın en yaşlı araç parkına sahip. Türkiye’de her 3 otomobildenbiri bugün 16 yaşın üzerinde. Bu gerçekten çok korkunç bir durum. Buna karşın araçların 12 ya da 13 yaşı ekonomik ömür bağlamında düşünülmesi gerekir.” dedi.