İstanbul İçin 4 Mevsim Lastikler Yeterli

Kış lastiklerindeki kar tanesi (snowflake) işareti/sembolü
Kış lastiklerindeki kar tanesi (snowflake) işareti/sembolü

İstanbul’da her yıl kar yağmıyor artık. Küresel ısınma mı bunun sorumlusu yoksa İstanbul’da son yıllarda kuzey ormanlarının miktarının azalması mı bilinmez, araştırılmalı. Artık kar yağsa bile kısa sürüyor, en fazla 1 hafta yerde kalıyor. Buna rağmen, İstanbul halkının zihnine yerleşti kış lastiği hadisesi.

Ticari araçlara getirilen zorunluluk, kar yağdığında saplanıp kalma ve yolu kapatma korkusu, diğer sürücülerden tepki görme endişesi… Bunlara son zamanlarda saplanıp kalmış araçların başına giden TV muhabirlerinin da eklendiğini söyleyebiliriz; zira tüm Türkiye’ye rezil olma ihtimali düşük de olsa var.

Durum böyle olunca tüm araç sahipleri kışın kendini kış lastiği kullanmak zorunda hissediyor. Bir bakma haksız değiller ancak unutulmamalı ki kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda işlevseldir. Bu sıcaklıklarda yaz lastiklerinin hamuru sertleşirken, kış lastikleri yumuşak kalmayı başarır. Ayrıca karlı ve buzlu zeminlerde, hamur yapısı ve sırt deseni sayesinde tutunmayı artırırlar. Fakat bu sıcaklığın üzerinde iken kış lastikleri faydadan çok zarar getirir. Yuvarlanma direnci yüksektir, yakıt tüketimini artırır ve uğultulu çalışırlar. Yaz lastiklerinin yağmur tahliyesi ve tutunması gayet başarılıdır, bu nedenle ıslak zemin için kış lastiği alınmaz. Velhasıl; karlı ve buzlu zeminlerde ve 7 derecenin altında işlevseldir kışlıklar.

Peki İstanbul’da sıcaklık 7 derecenin altına düşüyor mu?

İstanbul Ortalama Sıcaklıklar

İstanbul’da genellikle Ocak ve Şubat aylarında sıcaklıklar 7 derecenin altına düşüyor. Fakat her iki ayın toplamında bu süre 20 gün bile değil ve altına düştüğü günlerde de, günün her saatinde 7 derecenin altı görülmüyor. Geceleri soğuk olan günlerde bile gündüz sıcaklıkları 7 derecenin üzerine çıkabiliyor. Detayları meteoroloji alanında çalışma yapan web sitelerinden araştırabilirsiniz.

Durum bu iken, kış lastiğine gerek var mı?

Eğer kış mevsiminde şehirlerarası yolculuk yapmıyorsanız ve her gün aracınızla uzun mesafeler kat etmiyorsanız gerek yok. Yukarıda bahsettiğim dezavantajları nedeniyle ve her mevsim geçişinde yazlık-kışlık lastikleri değiştirme maliyetinden ötürü kış lastiği epey pahalıya maloluyor. Lastiklerin çoğunun yurt dışından ithal edildiğini, yerli markaların ise hammaddeyi yurt dışından tedarik ettiğini göz önünde bulundurursak ayrıca yükselen yakıt sarfiyatının etkilerini düşünürsek kış lastikleri hem aile ekonomisine hem ülke ekonomisine ekstra yük getiriyor.

Peki çözüm ne?

Bence çözüm İstanbul için dört mevsim lastikler. Dört mevsim lastikler günümüz teknolojisiyle harmanlanmış durumda. Yeni nesil dört mevsim lastiklerin çoğu M+S ve Snowflake (kar tanesi) logolarına sahipler. Yani temel kış lastiği isterlerini karşılıyorlar. Bu da, İstanbul gibi en fazla bir hafta karlı zemine sahip ve en fazla üç hafta soğuk (7 derece altı) olan bir şehir için gayet yeterli. Elbette bu benim görüşüm. Yaptığım gözlemler ve deneyimler neticesinde bunu ifade edebiliyorum.

Daha önce Michelin Cross Climate, Continental AllSeason Contact dört mevsim lastiklerini kullandım. Bunlarda M+S ve Snowflake logoları vardı. Buzlu zeminde yokuş yukarı çıkamayan ve patinaj yapan pek çok aracın yanından sorunsuzca geçip gittim. Elbette bir kış lastiği performansını harfiyen vermiyorlar ancak kış lastiğinin %80 performansını verdiklerini subjektif olarak iddia ediyorum. Bu lastikleri kullandığım zamanlarda şehirlerarası karlı yolculuklara bile çıktım. Fakat şunu da belirtmeliyim ki, her ihtimale karşı bagajımda patinaj zinciri bulundurdum ancak kullanmama hiç gerek olmadı. Şu anda da sıfır aldığım aracımın fabrikasyon lastiği olan Continental LX2 dört mevsim lastikleri kullanmaktayım. Bu lastik M+S logosuna sahip olsa da, Snowflake logosu olmadığı için diğerleri kadar kış lastiği iddiası taşımıyor ve bunu sürüşte de hissettiriyor. Değişim zamanı geldiğinde Snowflake logolu bir dört mevsim lastik tercih edeceğim.

Snowflake Logosu

4 Mevsim lastik alırken nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle kışın ani bastıran kar yağışında yolda kalmamak, karlı yollarda polis denetiminden sorunsuzca geçebilmek için mutlaka Snowflake (kar tanesi) logosu içeren 4 mevsim lastikleri tercih etmelisiniz. Snowflake logosu, lastiğin kış lastiği regülasyonlarına sahip olduğunu ifade eder. Bu logo yoksa benim şu anda yaşadığım problem gibi, kış lastiği performansı elde edemezsiniz. Bunun haricinde, lastik testleri ve karşılaştırma yapan web siteleri ve dergilerini takip edebilir ve kullanım koşullarınıza göre size uygun olan dört mevsim lastiği araştırabilirsiniz.İşte bu lastiklerden bazıları:

Görüşmek üzere.

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir