Asıl sahtekâr kim?

Çoğunlukla atasözleri, fıkralar ve karikatürler hem saatlerce söylenecek sözlerin ya da konuşmaların hülasası hem de derinlikli yazıların özetidir.

Fıkralar; kısa ve özlü anlatımı olan, nükteli ve güldürücü hikâyeciklerdir. Hem güldürür hem de düşündürür.

Gündelik olayların özel bir yaklaşımla, güzel ve akıcı bir üslupla, eski ve yeni arasındaki çatışmaları sağduyuya dayalı ince bir mizah ile yazıya ve söze dökmenin adıdır fıkra.

***

“Topal Eşek”

Köylünün biri pazarda topal bir eşek satıyormuş.

Bir başka köylü de talip olmuş.

Sağına, soluna, ayağına, dişine, baktıktan sonra basmış parayı almış eşeği.

Birkaç adım uzaklaşmış ki, pazardakilerden bir kaçı hemen koşmuş yanına.

“Yahu” demişler. “Sen ne yaptın. Hiç topal bir eşeğe bu kadar para verilir mi?”

Alıcı gayet rahat: “Bakmayın siz eşeğin topal göründüğüne” demiş. “Hayvanın tırnağına taş girmiş, o yüzden aksıyor. Taşı çıkardım mı, birkaç güne hiçbir şeyi kalmaz.”

Bunu duyan pazarcılar bu sefer de koşmuş satıcının yanına: “Sen eşek topal diye ucuza verdin ama meğer eşek topal değilmiş. Ayağında taş varmış onun için aksıyormuş” demişler.

Satıcı gayet rahat; “Siz öyle sanın” demiş. “Alacak kişi, öyle düşünsün diye taşı bilerek ben koydum. Yoksa eşek doğuştan topal!”

Bunu duyan pazarcılar tekrar eşeği alan köylüye koşup: “Hemşerim” demişler. “Eşek zaten topalmış. Satılırken anlaşılmasın diye ayağına taşı kendisi çakmış” deyince alıcı öfkelenmiş.

“Vay sahtekar vay” demiş.

“Verdiğim para sahte olmasaymış, herif bizi gerçekten kazıklayacakmış!”

***

Değerli okurlar, fıkranın yorumunu size bırakıyorum.

 

İlgilisine:

  • Dostlarınızdan bir vefasızlık görürseniz, onları sakın kırmayın; üslup ile geri çekilin. Hüseyin Kazım Kadri
  • Yetersize yeterli demek, ahlaklı bir davranış biçimi olmasa gerek. İ. Tenekeci
  • Kötü bir üslup, en basit hakikatlerin bile hazmını zorlaştırır. İ. Tenekeci
  • Üslup, bir hayat tarzıdır, edadır, usûldür, yoldur; velhasıl davranışlarımızın bütünüdür. İ. Tenekeci
  • Usûl bil, adap bil, sınır bil. Şeyh Edebali
  • Yolu bilmek ile yolda yürümek arasında büyük fark vardır. İ. Tenekeci
  • İnsanlık ince işçilik ister. Her şey incelikten, insan kalınlıktan kırılır. İ. Tenekeci
  • Ahlakın yanına nezaketi, maneviyatın yanına samimiyeti koymamız lazım. İ. Tenekeci

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir