Ulaşımda Değişimin Gerekliliği

Kentsel ulaşımda ağırlık kazanan otomobil odaklı ulaşım politikaları ve uygulamaları kentlerde bir kısır döngü oluşturmaya başlamış, trafik sıkışıklığı, trafik kazaları gibi problemler artmaya başlamıştır. Kentlerdeki bir kısır döngü haline gelen trafik sıkışıklığını çözmek amacıyla çoğunlukla yeni karayolu kapasitelerinde arttırmaya gidilmekte, bu durum kısa vadede çözüm olsa bile, sonrasında iyileştirilmiş koşullarla birlikte otomobil talebi artmakta, artan otomobil kullanımı sebebiyle uzun vadede kalıcı çözümler üretilememektedir. Bu kısır döngünün sonucunda tekrar trafik sıkışıklığı ortaya çıkmaktadır.

Dünyada ekonomik krizler, çevre kirliliği, küresel ısınma, doğal kaynakların azalması ve tehlikeye girmesi, sosyal problemler gibi bir çok tehdit sürdürülebilir, yaşanabilir, ekolojik, sağlıklı, akıllı kent gibi kavramların gelişmesini sağlamıştır. Bu durum ulaşım sistemini de etkiler hale gelmiş ve alternatif ulaşım çözümü arayışına gidilmiştir. Bu alternatif ulaşım yaklaşımlarından en önemlilerinden biri organik ulaşım yaklaşımlarıdır.

Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Kevser ÜSTÜNDAĞ, “Organik Ulaşım Yaklaşımı” 3. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu Bildiri ve Sunum Kitabı, 2013.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir