2000 model Jeep Grand Cherokee 3.1 TD nasıl bir araç? Ayrıca motorun başka bir motorla değiştirilmesi mümkün müdür?

Bir arazi aracı almayı düşünüyorum. Dizel olması tabi ki bir tercih nedeni olacak ancak hakiki arazi araçlarının yüksek modelleri, hele dizel olanları, ne yazık ki çok pahalılar. Bu nedenle daha düşük modellere bakmak zorunda kalıyorum. Arayışlarım sırasında en uygun olarak 2000 Model, 145.000 km’de Jeep Grand Cherokee bulabildim. Araç 3100 cc motor hacminde olanlardan. Sizden öncelikle bu araç hakkında bilgi rica ediyorum. Diğer yandan, tabi ki aracın servis bakımlarında da bir sorun çıkmazsa, sizin de vereceğiniz bilgiler doğrultusunda bu aracı satın almak ve bu aracı uzun süre kullanmak istiyorum. Acaba ileriki zamanlarda, bu aracın motorunu aynı ya da farklı markadan, 2.000 cc hacmindeki daha yeni ve daha güçlü bir motorla değiştirme şansım, hem teknik açıdan, hem de resmi açıdan olanaklı mıdır? Teşekkür ederim. Umut Deniz BAYRAM

Sayın Umut Deniz BAYRAM,

2000 model Jeep Grand Cherokee 3.1 TD 1999 ile 2002 yılları arasında WJ baz platformu ve offroad karakteri üzerine 5 kapılı olarak üretildi. Full ağırlığı1856 kgolan Cherokee’de 3600 d/d’de 140 HP’lık maksimum güç ve 1800 d/d’de 384 Nm’lik maksimum tork üreten sıra tip 5 silindirli 3125 cc’lik turbo-dizel bir güç ünitesi görev yapıyor. Common-rail yakıt sistemi ünitesinden beslenen motorda silindir başına iki valf konumlandırılmış. Boyutları (u/g/y ) 4610, 1839 ve1762 mmolan aracın, dingil mesafesi ise 2610 mm’dir. Ön ve arka iz genişliği ise1511 mmve yer açıklığı 210 mm’dir. 4 ileri otomatik şanzımanla kombine edilen 3.1 litrelik güç ünitesi Cherokee’yi 14 saniyede 100 km/s hıza ulaştırmakta ve maksimum 173 km/s’lik hıza çıkartabilmektedir. 225/70 R16 lastiklerle yere basan ve daimi dört çeker olan aracın ön fren sisteminde hava soğutmalı kanatçıklı diskler ve arkada kampanalı frenler görev üstlenmektedir. yakıt deposu dolum kapasitesi78 litreolan aracın, şehir içi yakıt tüketimi 100 km’de14.5 litreve şehir dışı tüketimi ise 9.7 litredir.

Almayı düşündüğünüz araca 2000 cc’lik bir motor takabilmeniz modifiye uygulamalarının çok yaygınlaştığı günümüzde pekala mümkündür. Ancak teknik olarak mümkün olabilecek bu uygulama oldukça pahalı ve kapsamlı olacağından pek tavsiye edilebilecek bir uygulama olmayacaktır. Çünkü farklı güç ve tork eğrisine sahip olacak bir güç ünitesi ile kombine edilecek mevcut şanzıman ve diferansiyelinde uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Bir diğer konu da bu uygulamaların kanuni boyutunun ne olacağı. Bir aracın motor ve şasi değişikliği dışında kısmi komplelerinin aynı karakterdeki orijinalleri veya ana üreticinin onayladığı alternatifleri (tip onayı kapsamında bulunan) ile değiştirilmesi tadilat kapsamında değildir. Ancak Karayolları Trafik Kanununun 32. maddesi hükümleri saklıdır. Tadilatlarla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum / kuruluşa müracaat edilir. Tip Onayı Belgesine istinaden Uygunluk Belgesiyle tescil işlemi yapılmış olan araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde ülkemizde yürürlükte olan ilgili yönetmeliklerin güncel seviyelerini sağlayan motorlar kullanılmalıdır. İmalat Yeterlilik Belgesine istinaden Teknik Belgeyle tescili yapılmış araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde ilgili yönetmeliklerin en az temel seviyesini sağlayan motorlar kullanılmalıdır. Bu bağlamda size tavsiyem Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğin (AİTM) Müsaade Edilen Tadilatlar başlığı altında “Motor değişikliği” kısmını dikkatlice okumanızdır. Bu yönetmeliğe Sanayi ve Ticaret Bakanlığının resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak bu kadar zahmetli ve masraflı prosedürler yerine, güçlü ve motor hacmi 2000 ile 2500 cc arasında olan MPV ve SUV sınıfından Kia Sorento, Hyundai Tucson ve Honda CR-V gibi ekonomik tercihlerden birini düşünebilirsiniz

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Aydın KARAMAN dedi ki:

    Abdullah bey merhaba bende bu araçla ilgili bir araştırma yapıyorum genelde bu aracın motorunda çok sıkıntı yaşandığını arkadaşlar yorumlarında beyan ediyorlar .Bu araçtan satın almak istiyorum tavsiye edermisiniz engin tecrübelerinize dayanılarak teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir