Tadilat, teknik değişiklik, chiptuning ve teknik onay nedir?

Tadilat: Bir araç üzerinde imalatından sonra veya hizmet süresinde, aracın niteliğini değiştirecek şekilde yapılan işlem ya da işlemler tadilat olarak adlandırılır.

Teknik değişiklik: Ülkemizde araçların üzerinde yapılabilecek Teknik değişiklikler Sanayi ve Ticaret Bakanlı ı tarafından 21 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan ve 21 Nisan 2005de devreye giren Araç İmal ve Tadil Montaj Yönetmeliğinde (AİTM) tanımlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre her türlü “teknik değişiklik” konu ile ilgili olarak daha önce bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan Teknik Hizmet Kurulusu (Teknik Servis) tarafından raporlanmış olması gerekmektedir. Teknik onay gerektiren bu değişikliklerin kapsamı en basit dış ayna veya jant/lastik değişikliğinden başlamakta, en karmaşık motor gücü artırma yöntemlerine kadar gitmektedir.

Chiptuning ve teknik onay: Chiptuning ile elde edilen güç artısı teknik onay gerektirir. Bu güç artış aracın hızını artırırken motorun emisyon değerlerini de etkilemektedir. Chiptuning ile ilgili olarak örneğin Almanya’da tüm araçlar tek tek kontrol edilip belirli bir bedelle teknik onay belgesi almaktadır. İsviçre’de de durum aynıdır. %20nin üzerindeki güç ve %8’in üzerindeki son hız artışlarında araç üreticisinin onayı veya tadilatçı garantisi istenmektedir. Öte yandan hızın artması en başta fren sisteminin kontrolünü gerektirmektedir. Hem fren sisteminde doğrudan yapılan değişiklikler hem de araçta frenlere dokunulmadığı halde yapılan bazı değişiklikler teknik onay gerektirir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Ekrem culha dedi ki:

    merhabalar; benim 2001 model volkswagen caravella 9+1 minibüs ruhsatlı aracımı tadilat ile, 8+1 otomobil yapmam mümkün müdür. piyasada aynı aracın 8+1 otomobil ruhsatlı olan emsali var.
    bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir