Araçlarda kullanılan ses yalıtım malzemeleri nedir ve nasıl temin edilir?

Ses/Gürültü yalıtım malzemeleri, araç gürültü kontrolünün son safhasını oluşturur. Önce gürültünün kaynağı, sonra iletim yollarındaki iyileştirmeler ve netice tatminkâr olmazsa yalıtıma müracaat edilmesi gerekir. Buradaki yalıtım malzemeleri olarak; Poliüretan (PUR) ve polipropilen (PP) kullanılır.
Yalıtım için kullanılan malzemelerden üç ana özellik istenir: ses geçiş kaybı, ses yutumu, panel titreşimlerini sönümleme. Bunlarda birincisi bariyer etkisi yapacak yoğunluğu yüksek malzemeler, ikincisi düşük yoğunluklu gözenekli veya lifli malzemeler, üçüncüsü de genelde ısıtılarak tatbik edilen bitümlü malzemelerdir. Bütün bu malzemelerin yanmaz veya en azından alev almaz ve yanma geciktirici, yanarken zehirli gaz çıkarmayan kimyasallardan üretilme şartı vardır. Gerek bu yalıtım malzemelerini üretenler gerekse de bunları kullanan araç üreticileri standartlarla belirlenmiş bu özellikleri göz önüne almak zorundadırlar ve almaktadırlar. Gerekli testler ve sertifikasyonu olmayan ürünler kullanılmamalıdır.
Gürültü/Ses yalıtım sistemleri, yolcu kabinindeki tekerlek ve yol gürültüsünü, otomobilin marka ve modeline bağlı olarak belli oranda azaltmak amacıyla uygulanır. Otomobilin altına, tekerlek yuvalarının içlerine ve bagaj yan panellerine uygulanır. Ayrıca aracın konstrüksiyonuna göre motor bölmesi ile kabin arasındaki bölmeye de yalıtım uygulanabilir. Ses emici özellikte mineraller ve lifler içeren bu kalın ve süper dayanıklı kaplamalar, hem yol ve tekerlek sesini emerek kabine giren gürültüyü engeller hem de gövde altındaki büyük sac panellerin titreşiminden doğan uğultuyu azaltırlar. Ayrıca bagaj yan panellerine içerden uygulan özel ses emici plâkalar, yol ve tekerlek gürültülerinin bagaj içinde yankılanmasını önler. Yalıtım sistemi, uzmanlarca eğitilmiş sertifikalı teknisyenler tarafından özel aletler kullanılarak profesyonel bir şekilde uygulanmalıdır ve kurumsal firma ya da firmalara yaptırılmalıdır. Çünkü araçta yapılacak böyle bir uygulama aracın aerodinamik ve dinamik davranışını etkiler. Yalıtım uygulamasında aracın dizaynı da önemli bir parametredir.

Gürültü yalıtımında, kimyasal içerikli uygulamalar olduğundan ürünlerin satın alınarak uygulanması doğru bir yaklaşım değildir. Ancak uygulamanızı kurumsal olan bir yerde yaptırmak en doğru olan yaklaşımdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. mehmet şensoy dedi ki:

    Sn. Abdullah demir bey gerçekten çok güzel anlatmışsınız konuyu ses yalıtım hakkında akılda kalan soruların yanıtını bu makalede bulabiliriz. Teşekkürler dilerim başarılarınızın devamını dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir