2013 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Otomotiv Sanayiinde Dış Ticaret Verileri

Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UİB ve OAİB Verilerine Göre1:

1. 2013 yılı Ocak-Haziran döneminde otomotiv sanayinin toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5 oranında artmış ve 10,5 milyar $ düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde, 6 milyar $

düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında artmış, aksam parça ihracatı ise yüzde 6 oranında artarak 5 milyar $ düzeyinde gerçekleşmiştir.

2. 2013 yılı Ocak-Haziran döneminde 2012 yılı aynı dönemine göre, midibüs-minibüs ihracatı yüzde 20, otobüs ihracatı yüzde 3 azalmış, otomobil ihracatı yüzde 7, kamyonet ve kamyon ihracatı ise yüzde 3 oranında artmıştır.

TİM Verilerine Göre:

1. TİM verilerine göre Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, 2013 yılı altı ayda gerçekleşen 10,5 milyar $ değerindeki ihracatı ile sektörel sıralamada birinci sırada yer almıştır.

2. Birliğin toplam ihracat içindeki payı yüzde 14,1 düzeyinde gerçekleşmiştir.

3. Bu dönemde, Türkiye ihracatı yüzde 2,5 düzeyinde artarken, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin ihracatı ise yüzde 5,4 oranında artmıştır.

TÜİK Verilerine Göre:

1. GTİP 87.00 kapsamında yapılan dış ticaret, ana ve yan sanayinin üretim için ara malı ithalatı ile sanayi dışındaki komple araç ve yedek parça ithalatını içermektedir.

2. 2013 yılı Ocak-Mayıs döneminde 6.498 milyon $ ithalata karşılık 6,897 milyar $ ihracat gerçekleşmiş ve bu dönemdeki dış ticaret fazlası 399 milyon $ düzeyinde olmuştur. 2012 yılı aynı dönemde ise ithalat 5,491 milyon $ ihracat ise 6,645 milyar $ olmuş ve dış ticaret fazlası 1.154 milyon $ düzeyinde gerçekleşmişti.

3. Bir önceki yıla göre, 2013 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 3 ithalatı yüzde 8 oranında artmıştır ve dış ticaret açığında artış yüzde 17 oranında gerçekleşmiştir. Buna karşılık GTIP 87.00 ile tanımlanan otomotiv sanayi ürünlerinde ihracat yüzde 4, ithalat ise yüzde 18 oranında artmıştır.

4. Son 7 yıllık dönemde ise toplam taşıt araçları dış ticareti 12.524 milyon $ fazla vermiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir