Audi’nin yeni güç ve güzellik abidesi RS 7 Sportback Türkiye’de

Audi’nin, quattro GmbH tarafından geliştirilen, en iyi dinamiklerin biraraya geldiği ve spor bir otomobilin gücünü, geniş, beş kapılı bir coupe’nin şıklığıyla birleştiren yeni modeli RS 7 Sportback Türkiye yollarıyla buluştu.

0’dan 100 kilometre hıza ulaşma süresi yalnızca 3,9 saniye olan bu modelde azami hız sunulan bir opsiyon sayesinde saatte 305 kilometreye kadar çıkabiliyor. 560 hp güç üreten biturbo V8’in olağanüstü gücüne rağmen RS 7 Sportback, 100 kilometrede ortalama sadece 9,8 litre yakıt tüketiyor.

Estetik tasarım ve etkileyici sportif özelliklere sahip olan Audi RS 7 Sportback, daha ilk bakışta etkilemeyi başarıyor. Uzun motor kaputu, 2,92 metrelik iz genişliği ve kısa çıkıntıları, güçlü ve son derece uyumlu bir görünüm sunuyor. Alçak, dökümlü tavan çizgisiyle 5,01 metre uzunluğundaki RS 7 Sportback, her açıdan çarpıcı bir görüntüye sahip.

Beş kapılı coupe’nin dış tasarımındaki özel detaylar, sportif vurguları da belirliyor. Bunlar arasında ayırt edici bir tasarıma sahip tamponlar, kısmen hafif boyalı LED farlar, parlak siyah petek ızgara, mat alüminyumdan ek parçalar ve geniş kapı pervazları yer alıyor. Mat alüminyum ve karbon olmak üzere iki opsiyonel stil paketi, görünümün daha fazla kişiselleştirilmesine olanak tanıyor. Audi’nin hafif yapı teknolojisi sayesinde, RS 7 Sportback, düşük ağırlığıyla yeni standartlar belirliyor. Hibrit alüminyum tasarımı, benzer şekilde tamamı çelikten yapılmış bir gövdeye göre yaklaşık yüzde 15 daha hafif. Gövdenin yüzde 20’sinden fazlası alüminyumdan üretildi.

Etkileyici güç ve sıradışı bir tork değeri; 560 hp ve 700 Nm tork

RS 7 Sportback’in merkezinde, Audi’nin küçültme stratejisini yüksek performans segmentine taşıyan 4.0 TFSI motor yer alıyor. Çift turbo V8 3.993 cc motor hacmiyle olağanüstü bir güç üretiyor. 1.750’den 5.500 d/d’ye kadar sürekli 700 Nm tork üretilmesiyle, 5.700 ile 6.600 d/d arasında 560 hp güç elde ediliyor.

RS 7 Sportback’in performansı da zaten kendini yeterince anlatıyor. Sıfırdan 100 kilometre hıza ulaşması yalnızca 3,9 saniye sürüyor. Audi, standart konfigürasyonda azami hızı saatte 250 kilometrede sınırlıyor. Opsiyonel dinamik paketle azami hız, saatte 280 kilometre; dinamik plus paketle ise saatte 305 kilometreye kadar yükselebiliyor.

Segmentinin en iyisi olan bu yeni model, 100 kilometrede yalnızca 9,8 litre yakıt harcıyor. 4.0 TFSI’de sayısız verimlilik teknolojisi bulunuyor. Audi, Cylinder on Demand (COD) sistemi, özellikle verimliliği daha da artırıyor. Düşük ile orta düzey yük ve motor hızında, silindirlerin iki, üç, beş ve sekizincisini devre dışı bırakıyor. Sürücü gaz pedalına güçlü bir şekilde basana kadar 4.0 TFSI, bu modda dört silindirli motor olarak çalışıyor. COD teknolojisi, tüketim düzeyini yaklaşık yüzde 10 kadar azaltıyor.

Standart sekiz vitesli tiptronik sistem de özellikle RS 7’nin sportif karakterini tamamlar nitelikte. Sürücüler, D ve S modları arasında seçim yapabiliyor veya vitesi kendileri değiştirmeyi tercih edebiliyorlar. Vites manüel Tip modunda olduğunda, sürücü bilgi sistem ekranında, motor devir seviyesine ulaşıldığında bir ışıkla uyarı veriliyor. Tiptronikte düşük vitesler, özellikle sportif ihtiyaçları karşılamak amacıyla küçük aralıklarla yerleştirilirken, sekizinci vites de yakıt tüketiminin azaltılmasına yardımcı oluyor.

quattro dört çeker sistemi, yol tutuş ve sürüş güvenliği konusunda bu güçlü beş kapılı coupe’ye önemli bir avantaj da sağlıyor. Tam merkezinde yeni geliştirilen yüksek kilitleme oranına sahip merkezi diferansiyel yer alıyor. Bu, gerekli olduğu durumlarda gücü büyük bir esneklikle dağıtıyor. Standart konfigürasyonda yüzde 40’ı ön akstan, yüzde 60’ı da arka akstan geçiyor. Tork yönlendirme, diferansiyelin çalışmasını destekliyor. Audi ayrıca, gücü tekerlekler arasında aktif olarak dağıtan arka aks için opsiyonel spor diferansiyel sunuyor.

RS Uyarlanabilir hava süspansiyonu

RS 7 Sportback, Audi’nin özel olarak ayarlanmış hava süspansiyonunun standart hale geldiği ilk RS modellerinden. RS’in uyarlanabilir hava süspansiyonunun dinamik yapısı sayesinde gövde 20 milimetre daha aşağıda. Entegre sönümlendirme ayarı yol koşulları, sürüş stili ve Audi drive select’te seçilen moda göre değişebiliyor. Bu sistem sürücünün direksiyon hakimiyeti, motor yönetimi, tiptronik ve isteğe bağlı spor diferansiyel gibi ana bileşenlerin işlevini konfor, otomatik, dinamik ve özel ayarlar seçeneklerine göre ayarlamasını sağlıyor.

Audi, daha sert RS Sport süspansiyonu ve Dinamik Sürüş Kontrolü’nü (DRC) hava süspansiyonuna bir alternatif olarak sunuyor. RS7’de çelik yaylar ve birbirine yağ hatlarıyla ve birer merkezi valfle bağlanmış ayarlanabilir amortisörler kullanılmış. Audi drive select’e entegre edilebilen bir diğer seçenek de kademesiz direksiyon oranlarına sahip dinamik direksiyon.

Tam donanımlı: İç mekan ve teknolojiler

Audi RS 7 Sportback’in dış tasarımındaki zarif dinamikler içine de yansımış. Göze çarpan etki ön camın altından başlayan yatay ve kavisli bir hatla oluşan “sarma” hissi. Kokpit sürücüye göre tasarlanmış ve orta konsol sürücünün tarafına yakın olacak şekilde yerleştirilmiş.

Göstergeler siyah fon üzerine beyaz rakam çizgileri ve kırmızı kadranlara sahip. Anahtar; altı düzleştirilmiş, üç kollu ve çok fonksiyonlu direksiyon, aydınlatmalı kapı eşikleri, geniş sürücü bilgi ekranı ve MMI navigasyon plus sisteminin hareketli ekranında RS amblemini taşıyor.

Yeni Audi RS 7’deki standart ekipmanlar arasında dört bölgeli otomatik klima, MMI navigasyon plus ve Audi ses sistemi de bulunuyor. Opsiyonel özellikler arasında ön cama yansıyan gösterge ekranı (Head-up display), Bang & Olufsen Ses Sistemi, stop & go fonksiyonuna sahip adaptif hız sabitmele dahil sürücü destek sistemleri ve tespit edilen yayaları işaretleyen gece görüş asistanı da mevcut.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir