Pirelli, Hindistan’a yumuşak ve sert P Zero’lar ile çıkıyor

Formula 1’in tek resmi lastik tedarikçisi Pirelli sezonun 16. yarışı olan Hindistan Grand Prix’sine yumuşak ve sert PZero’ları götürüyor. Tamamen yenilenen 5.137 metre uzunluğundaki Buddh pisti tıpkı İstanbul Park’ın 8. virajı gibi 10. ve 11. olmak üzere iki adet karakteristik virajıyla öne çıkıyor. Hindistan Grand Prix’i 30 Ekim 2011 Pazar günü Türkiye saati ile sabah 09:00’da gerçekleşecek.

 

Hyundai Grand Prix’si tamamen yeni Buddh isimli pistte gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla 2011 Hindistan GS’si gerek takımlar, gerek pilotlar ve gerekse de Pirelli için tamamen yeni bir deneyim anlamına geliyor. Daha önce kullanılmamış olan ve ilk kez bir yarışa ev sahipliği yapacak olan Buddh pisti için Pirelli yumuşak ve sert P Zero’ları hazırladı. Temel lastik olarak yumuşak hamurlu P Zero Yellow öngörülürken, sert hamurlu P Zero Silver ise opsiyon olarak öne çıkıyor.

 

İlk kez bir yarışa ev sahipliği yapacak olan 5.137 metre uzunluğundaki pist yüzeyi henüz hiç kullanılmadığından son derece temiz ve taze. Bu ise Pirelli, takımlar ve pilotlar için gerçek bir sınav niteliğini taşıyor. Antrenmanlar, sırlama turları ve yarış esnasında lastikler aşındıkça pist yüzeyine dağılan gözle görülmeyecek kadar küçük kauçuk parçacıklar nedeniyle pistin tutunma düzeyi değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle yarış içerisinde lastiklerin tutunma seviyesi de artan tur sayına bağlı olarak düşmeye başlayacağı gibi seyir zevki de artacak.

 

Saat yönünde kullanılan Buddh pisti iki karakteristik virajıyla öne çıkıyor. Tıpkı Türkiye GP’sinin koşulduğu İstanbul Park’ın 8. virajı gibi Hindistan GP’sinin koşulduğu Buddh pistinde de 10. ve 11. olmak üzere iki adet karakteristik viraj bulunuyor. 16 viraja sahip olan Buddh pistinin ortalama tur süresi 1:27 ve ortalama hızı 210 km/s olarak belirlenirken 320 km/s maksimum hıza ulaşılması öngörülüyor. Bu ise bol virajlı, ama aynı zamanda oldukça hızlı bir yarış olacağı ve lastiklere her zamankinden daha fazla iş düşeceği anlamına geliyor. Sadece 600 metre uzunluğa sahip olan pit alanı, pilotların pit süresini önemli oranda hızlandırıyor, ki bu durum da takımların pit-stop stratejilerini doğrudan etkileyecektir.

 

Hispania Racing Team pilotu Narain Karthekiyan “Takviminin en heyecan verici yarışlarından biri olacak gibi. Tamamen yeni bir pist üstelik birden fazla apex noktasına sahip oldukça uzun 10. ve 11. virajıyla karakteristik bir yapı da sunuyor” derken, Pirelli Motor Sporları Direktörü Paul Hembery “Hindistan GP’sinin yapılacağı Budhh pisti için sert ve yumuşak P Zero’ları tercih ettik. Tamamen yeni bir pist. Cuma günkü serbest antrenmanlar için ayrıca bir takım ekstra yumuşak lastik de kullanıma sunuyor olacağız. Bu yüzden takımların büyük bölümü ağırlıklı olarak yumuşak lastiklerle piste çıkacaktır. Böylece bir sonraki yıl için daha fazla veri toplama şansımız olacak. Bu hafta sonu takımların tercih edebileceği pit stop stratejisi hakkında yorum yapmak için çok erken. Ancak tahminlerimize göre iki lastik tipi beraberinde ciddi bir tur zamanı farkını getirecektir” diyerek Hindistan GP’sini yorumladı.

 

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir