İçten yanmalı motorların gelişiminde ilk adımlar

1860: Fransız lenoir ilk çalışan içten yanmalı motoru yaptı.

1867:Nicolas August Otto ve Eugen Langen içten yanmalı motorun daha gelişmiş biçimini Paris’te ki dünya sergisinde sergilediler.

1878:Nicolaus Augus Otto sıkıştırma prensibiyle çalışan ilk gazlı motoru yaptı. Bu motor 4 zaman prensibiyle çalışıyordu. Verimliliği ise yalnızca % 15’idi. (Günümüzdeki modern motorlardan %45’e kadar verim alınabiliyor)

1887: Robert Bosch motorlar için elektrikli ateşlemeyi geliştirdi.

1893: Wilhelm Maybach karbüratörü icat etti. Aynı zamanda Ford’da ilk motorlu aracını üretti.

1897: Rudolf Diesel, Dört yıllık bir geliştirme aşamasından sonra kendi motorunu üretti. Kaendi adıyla anılan bu motor, Yüksek basınçla sıkıştırılmış hava içine, Basınçlı hava yardımıyla gaz yağı püskürtülerek çalışıyordu. Bu ilk adımlardan sonra içten yanmalı motor her alanda sürekli gelişti. Yakıt sistemi, ateşleme sistemi ve mekanik sistemde gelişmeler görüldü

Kaynak: Temel Dizel Motorlar, Ford Servis Eğitimi

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir