Pirelli’den “Daha Yaşanabilir Bir Hayata” dair tasarruf önerileri…

“Yeşil Performans” teknolojisi, yakıt tasarrufu ve çevre etkisinin azaltılması anlamına gelmektedir. Fakat, sizin sürüş alışkanlıklarınızın bu kriterler üzerinde büyük etkisi bulunmakta. Aşağıda Cinturato serisinin sağladığı avantajlardan nasıl en fazla verimi alıp tasarruf sağlayabileceğiniz konusunda bazı öneriler yer almaktadır.

1) Lastik havaları, özellikle uzun seyahatlerden önce olmak üzere, düzenli olarak kontrol edilmelidir. Uygun hava basıncı ile kullanılmayan lastikler daha fazla dönme direnci yaratır ve aracınız daha fazla yakıt tüketir.

2) Aracınızı ne kadar hızlı kullanırsanız aerodinamik direnç de o kadar artar. Sonuç olarak da yakıt tüketimi yükselir.

3) Çabuk hızlanma ve ani frenlemeden kaçınarak daha “sakin” bir sürüş stilini benimseyin.

4) Bir üst vitese mümkün olduğunca çabuk geçin.

5) Motoru düşük viteste uzun sure kullanmayın.

6) Araç klimasını dikkatli kullanın ve eğer gereksizse tüm elektrikle çalışan cihazları kapatın, örn; arka cam rezistansı.

7) Eğer kullanılmıyorsa, bagaj ve bisiklet taşıyıcısı gibi aksesuarları çıkartın. Bu aksesuarlar aracın aerodinamik performansına negatif etki ettiğinden yakıt tüketimini artırır.

8) Aracı fazla yüklemeyin ve bagajdaki gereksiz eşyalarınızı boşaltın.

9) Hareket etmeye hazır olmadan motoru çalıştırmayın.

10) En son ne zaman aracınızın rot ayarlarını kontrol ettirdiniz? Lastik bayisi tarafından düzenli olarak yapılan kontrol, yakıt tasarrufunun önemli faktörlerinden biri olan düzgün çalışmayı garanti eder.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir