Artık Okullu Olduk!

Üzerinden tam 2 yıl geçti. 2011 tarihinde facebook üzerinde OTOMOBİLCİLER KULÜBÜ  adı altında bir arkadaşlık grubu kurdum. İlk başta otomotiv sektöründe bulunan arkadaşları üye yapmaya başladım. Zaman içerisinde değerli ağabeylerimizi, üstatlarımızı da ( gazeteci, psikolog, yazar, danışman, eğitimci, yaşam koçu, v.b.) üye olarak aramıza aldım.

Otomobilciler kulübünden İlk mesajımı şu şekilde yayınladım;

“ Arkadaşlar buradan otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve yapılması gerekenleri, desteklenmesi gereken projeleri, geçmişten kaybettiğimiz değerleri ve geleceğe aktarabileceğimiz deneyimleri, gelecekle ilgili kaygılarımızı, beklentilerimizi, sıkıntılarımızı, mutluluklarımızı ve hayallerimizi… v.b. her şeyi paylaşabilirsiniz. ( Lütfen Siyaset, Futbol ve din konularına girmeyelim, bu konuları içeren mesajlar vermeyelim ) “.

Daha sonra sorularımız gelmeye başladı;

  • Türkiye’de 2.el pazarı hangi yönde ilerliyor, Otocenter ‘lar yeterli mi? Mevcut 2.el satış sistemi ve galeriler Türkiye’nin 2.el sektörünü kaldırabilecek bir yapıda mı?
  • Açık artırma firmaları sektöre neler kazandırabilir, hangi yöne itebilir?
  • Rent a car firmaları sektörü besliyor mu, kirletiyor mu?
  • Yetkili satıcıların 2.ele yapmış oldukları yatırımlar yeterli mi, gerekli mi,  artı ve eksi yönleri nelerdir?
  • Bizler otomotiv sektörünün gelişimine ne gibi etkide veya katkıda bulunabiliriz?
  • Otomotiv sektörüne kimler yön veriyor?
  • Sektör Müşterilerin beklentilerini karşılayabiliyor mu?
  • Tüm bu ve bunun gibi soruların yanıtlarını burada bulabilir miyiz veya bu soruların yanıtları var da bize ulaşmıyor mu? Biz mi gündemin gerisindeyiz veyahut bizim sektördeki rolümüz nedir?

Zamanla çizgiyi değiştirdik, farklı formatlara geçtik;

Otomotiv sektöründen rakamsal veriler ve haberler yayınladık. Sonra geri döndük ve otomotiv yetkili satıcılarının neden kurumsal olamadıklarına değindik. Zaman zaman karşılaştığımız sorunları dile getirdik.

Sonra tekrar döndük ve güncel sorulara cevap aradık;

Son günlerde 2.el otomotiv sektöründe bir durgunluk yaşanıyor, Sektör insanları bu duruma birçok yanıt arıyor. Kar yağdı böyle oldu, piyasalar arabaya doydu, faizler yükseldi, galeriler kapatılıyor, pazarlar kapanıyor, devlet 2–3 adetten fazla satış yapanları belirliyor ve vergi cezaları yüklüyor… v.b. bir takım cevaplar kulaktan kulağa dolaşıyor. 2.el sektörü nereye gidiyor, bundan sonra galericilerin yapılanması ne olacak? Açıktan 2.el araç alıp satanlar azalacak/ tükenecek mi? Dükkânların kapatılması ve otocenterlar küçük esnafı bitirecek mi, sektörde birleşmeler yaşanabilir mi, yetkili satıcılar ne tür yatırımlarda bulunacak, piyasada yeterli ve kaliteli istihdam varmı, açık artırma firmaları portföy açısından kan kaybedecek mi, yoksa tüm bu gelişmeler daha kurumsal bir 2.el piyasası oluşturmaya bir zemin – bir işaret olabilir mi?

Bazen de yetkili satıcılıklar içerisindeki sorunlara örneklemeler yaptık;

Bir otomotiv yetkili satıcısında yetkili müdür olarak çalıştığınız varsayalım;
Sizce; firmanızdaki tüm satış danışmanları müşterilerine aynı yöntem ve satış teknikleri ile mi sunum yapıyor? Yoksa kişisel gayretleri ile mi satış yapıyorlar? Herkes kafasına göre takılıyorsa ve yine de belirli bir satış âdeti yakalıyorsa bunu yine de sorun yapar mısınız? Eğer bu sizin için sorunsa nasıl bir çözüm yolu izlersiniz?

Gelen cevaplarla sektörün gerçek sorunlarını analiz etmeye çalıştık;

Sevgili dostlarım, sizlerin burada paylaştıklarınızdan yola çıkarak hem sektörel hem de kişisel sorunlar, yetersizlikler ve eksiklikler olduğunu bariz olarak görebiliyorum. Sektörel sorun olarak mevcut firmaların kurumsal olamamaları ( bazılarını ayırabiliriz ), kişisel sorun olarak da eğitimsizlik diyebilir miyiz?

2012 Şubat ayında sektörümüzde devrim sayılabilecek hareketimiz geldi;

01.02.2012 tarihinde sektörümüzde çalışan ve birçoğu kurumsal firmada yer alan arkadaşlarımızla bir toplantı düzenledim. Toplantıya katılanlara sertifika verdim. Bu toplantıyla birlikte bana inanan ve gittiğim yolda yanımda olmak isteyen insanları görünce bugüne kadar yaptıklarımın boş işler olmadığını gördüm.

Yapmak istediğim şey şuydu;

Kurumsal olmayan, olamayan, olmayı beceremeyen otomobil yetkili satıcılıklarını ve bayiliklerini önce kurumsallığa inandırmak, sonra da nasıl kurumsal olabileceğini göstermekti. Fakat bu çok kolay değildi. Öncelikle sektörün bu eksikliği görmesi ve inanması gerekiyordu.

İkinci eksiklik olarak sektör çalışanlarının eğitim yönünden yetersiz olduklarını, kurumsallık yolunda ilerleyen firmaların önünü tıkadıklarını ve şirketleri çok büyük zararlara uğrattıklarını göstermekti. Herkesin elini kolunu sallayarak sektöre girip çıkamayacağını, eğitimli insanlarla yola devam edilmesi gerekliliğini göstermek, çıtayı yükseltmek ve dolayısıyla da gelir düzeyini yükseltmek, paralel olarak kurumsallık beklentisini artırmaktı.

Her iki yolun sonunda da eğitim ve danışmanlık firmalarına ihtiyaç duyulacak ki bunlardan biri ve belki de ilki benim ve benimle birlikte başlayıp, benimle birlikte yürüyenlerle birlikte kuracağım bir danışmanlık firması olacaktı.

Daha sonra yollarımız Otogüncel ile kesişti;

Aralıksız 45 hafta boyunca buradan sizlere gerek sektörün sorunlarını gerek eğitim ihtiyacını gerekse de sistem ve metotlu çalışmanın faydalarını anlatmaya çalıştım. Sistem ve metot olmadan çalışan galerilerin almış olduğu riskleri ve başlarından geçen olayları örneklendirdim.

Ve sonuç ortada,

Bugün gelmiş olduğumuz noktada Yrd. Doç.Dr. Abdullah Demir hocamız ile birlikte MÜSEM(Marmara Üniversitesi Sürekli eğitim Merkezi)’de eğitim programı açılması ve sektöre adım atmak isteyen veya sektör içerisinde kendini geliştirmek isteyen arkadaşlara “ Otomotiv Sektöründe 2.el Satış Danışmanlığı ve Uygulamalı Ekspertizlik” konulu eğitim verme aşamasına geldik.

Sevinçliyim ve guruluyum.

Otomotiv sektörü çalışanlarının hak ettikleri yerlere gelmesini umut ederek yaptığım çalışmalara vermiş olduğu destekler için; tüm dostlarıma, arkadaşlarıma ve okurlarımıza teşekkür ederim.

 Sevgiler

 Hüseyin Yayla

https://www.otoguncel.com/yazar/h-huseyin-yayla/alaylilar-mektebi/

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

15 Cevaplar

  1. OtoGüncel on Facebook dedi ki:

    Hüseyin commented on OtoGüncel Otomobil Haberleri:

    Her zaman farklı düşündün, farklı oldun.Devamı…

  2. H. Hüseyin Yayla dedi ki:

    Her zaman farklı düşündün, farklı oldun. Çoğu zaman ben de dahil normal insanların seni anlaması zor oldu, ama sen pes etmedin ve yine farklı olduğunu gösterdin, fark yarattın, farkı ortaya çıkardın… Tebrik ederim ve başarılarının devamını dilerim.

  3. OtoGüncel on Facebook dedi ki:

    Hakan commented on OtoGüncel Otomobil Haberleri:

    Abi yine farkını ortaya koydun, tebrikler…

  4. Hakan dedi ki:

    Abi yine farkını ortaya koydun, tebrikler…

  5. OtoGüncel on Facebook dedi ki:

    Gökhan commented on OtoGüncel Otomobil Haberleri:

    İyiler mutlaka kazanır, tebrikler…

  6. Gökhan dedi ki:

    İyiler mutlaka kazanır, tebrikler…

  7. OtoGüncel on Facebook dedi ki:

    gülseren commented on OtoGüncel Otomobil Haberleri:

    Birçok konuda sesimiz oldunuz.Tebrikler, başarılar…

  8. Gülseren dedi ki:

    Birçok konuda sesimiz oldunuz.Tebrikler, başarılar…

  9. Remzi Bayrak dedi ki:

    Hüseyin Bey,tebrikederim
    Sektör analiziniz çok kuvvetli,bir kişide aksi bir şey döyleyemez
    Saygılarımısunarım.

  10. Sona Küçükyan dedi ki:

    Madem bu konuda eğitim verilecek, bunu yapacak tek bir kişiyi hepimiz biliyoruz: Hüseyin Yayla.
    Nice başarılar…

  11. H. Hüseyin Yayla dedi ki:

    Sevgili dostlarım,okurlarım. Hepinize iyi dilekleriniz için ayrı ayrı teşekkür ederim.Beni fazlasıyla onurlandırdınız. Takipleriniz, yorumlarınız ve destekleriniz için de ayrıca teşekkür ederim. Bana düşen tek şey; Durmak yok yola devam…

  12. Elif dedi ki:

    Başarılarınızın devamını dilerim.

  13. Gülşen dedi ki:

    çok sevindim, başarılarrrr :)

  14. İbrahim dedi ki:

    Sana da bu yakışır zaten, tebrik ederim.

  15. Gökçe dedi ki:

    you are number one, tebrikler :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir