Pazar 1 – Buğulu Camlar

Osman, internette ilanını görüp beğendiği araç için telefonla görüşme yapmış ve araca bakmak üzere yola çıkmıştı. Hava biraz soğuk ve yağmurluydu. Hepimiz biliriz ki İstanbul’a bir damla yağmur düştüğünde trafik Arap saçına döner. Yine öyle günlerden biriydi.

Osman trafikte dikkatle ilerlerken radyodan da trafik haberlerini dinliyor, yol sıkışıklığına göre güzergâh belirlemeye çalışıyordu. Yağmurlu hava ve İstanbul trafiği olur da trafik kazası eksik olur mu? Kaza haberleri de ardı ardına gelmeye başlamıştı. Osman bir yandan trafikte ilerlerken bir yandan da yanından geçen arabalara bakıyordu. Derken bir şey dikkatini çekti; birçok aracın camları buğu içerisindeydi.

–           Bu insanlar buğulu camlardan etrafını nasıl görebiliyorlar, diye düşündü.

Belki de birçok kazanın nedeni buydu. Araç sattığı müşterileri geldi aklına. Çoğu, araçlarını teslim alırken kumanda kolları ve düğmelerinin ne işe yaradığını bilmiyorlar, öğrenmek için Osman’a soruyorlardı. Osman da titizlikle bu konuda müşterilerini bilgilendirmeye çalışıyordu.

***

Otomotiv sektörünün genel sorunlarından bir tanesi de teslimat bölümüdür. Firmaların yetkilileri tarafından alınan tüm önlemlere rağmen buradaki aksaklık bir türlü giderilememektedir. Kafalarda hep şu soru işaretleri dolaşmaktadır;

–          Acaba insanlar araç teslim alırken personel tarafından yeterli bilgilendirilmiyor mu?

–          Bilgi veriliyor da insanlar araç alım heyecanı içerisindeyken söylenilenlere çok fazla dikkat etmeyip daha sonra unutuyorlar mı?

***

Otomobillerdeki birçok kumanda kolu üzerindeki işaretler evrenseldir. Birçoğumuz klima butonunu, dörtlü flâşörü, arka cam rezistansını, cam sileceklerini v.b. kumanda düğmelerini üzerinde bulunan işaretlerden hemencecik tanıyabiliriz.

Tahmin ediyorum ki birçok şeyin sebebi heyecan kaynaklı oluyor. Belki de insanlar biliyormuş gibi davranıyor, teslimat personelinin detaylı anlatımına izin vermiyordur.

Her ne kadar bilmiyor veya hatırlamıyor olsanız bile -üzerinde birazcık düşünülse- pek çok sistemi kimseye sormadan çözebilirsiniz. Tıpkı cam buğusunda olduğu gibi…

Evet, sanırım bunu da kimse hatırlamıyordu. Oysa sistem çok basitti;

1-      Kalorifer fan butonunu açınız.

2-      Hava dağılımını ön cam rezistans konumuna getiriniz.

3-      Hava devir daim butonunu dışarıdaki havanın içeri girişi konumuna getiriniz.

Artık sorunsuz bir şekilde yolunuza devam edebilirsiniz…

Havalandırma ile ilgili bilinen başka bir yanlış da klimanın sadece sıcak havalarda çalıştırılması gerekliliğidir. Oysaki belirli aralıklarla çalıştırılmayan klima sistemi içerisindeki klima gazı zamanla azalabilir. Hem bunun önüne geçebilmek hem de yukarıdaki soruna benzer durumlarda hızlı çözüm almak adına klima birlikte kullanılabilir.

***

Osman, adresteki bölgeye varmıştı fakat daha fazla ilerleyemiyordu. Gitmek istediği sokakta semt pazarı kurulmuştu. Aracına uygun bir park yeri bulup aracını park etti. Müşterisini arayarak pazar içerisinde bir noktada buluşmak üzere sözleşti.

Devamı haftaya…

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

6 Cevaplar

  1. Tuğba Oksal dedi ki:

    Bu yazıyla ilgili şunu söylemek istiyorum; aslında hepimizin bildiği, yaşadığı ama ya farkına varmadığı ya da işine gelmediği, önemsemediği ama aslında çok önemli bir konuya değinerek bizleri yüzleştirmişsin. Basit ama hayat kurtaran bir gerçek…

    Yüreğine sağlık…

  2. Hakan dedi ki:

    Devamı haftaya… Bu şekilde son derece heyecan verici olmuş… Önümüzdeki yazını şimdiden merak ediyorum :)

  3. Sait Kaya dedi ki:

    Öncelikle yazı için teşekkür ederim.

    Yazıda ismi geçen Osman’ı kendimle bağdaştırmam oldukça mümkün.

    Mesleğim Teslimat Sorumlusu ve Osman’ın yaşadığı durumların bir çoğunu herkes gibi bende oldukça sık yaşıyorum.

    Yazının yayın tarihinden itibaren hava sıcaklığının artacağını umuyorum ve klima gazı ile önemli hatırlatma içinde ayrıca teşekkür ederim.

    Devamını merakla bekliyorum.

    Saygılar…

  4. Sona Küçükyan dedi ki:

    Çok faydalı bilgiler bunlar.
    “Araba kullanmak” başka, “arabasını kullanabilmek” başka.
    O andaki açıklamalar akıldan uçup gidiyor tabii. İhtiyaç anında biri gösterecek ki akılda kalsın.

  5. Gökhan dedi ki:

    hatırlatmalar için çok teşekkürler…

  6. Gülseren dedi ki:

    Hava devir daim butonunu dışarıdaki havanın içeri girişi konumuna getireleceğini valla şimdi öğrendim…teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir