S tronic şanzıman sorun çıkartır mı?

Merhaba benim 2010 model Golf 1.6 TDI DSG şanzımanlı aracım vardı. Ama maalesef  DSG şanzımanlarda sorun olduğu için satmak zorun da kaldım. Şimdi Audi 3 1.6 TDI almak istiyorum ama bunlarda da aynı sorun var diyorlar  çünki aynı şanzıman diyorlar acaba öyle mi?
Sayın Hüsamettin Bey,
1980’lerde Porsche en büyük adımı attı. 956 ve 962 Le Mans yarış otomobillerinde PDK adını verdiği ilk çift kavramalı şanzımanı kullanarak aktarma organları tarihinde önemli bir gelişim kaydetti. Bu teknolojinin yol otomobilleriyle buluşmasıysa 2003’te VW Golf R32’de DSG adıyla gerçekleşti. Çift kavramalı şanzımanlar temel olarak debriyaj pedalı içermeyen ve elektronik olarak kontrol edilen biri içte, diğeri dışta olmak üzere çift milli ve çift debriyajlı bir otomatikleştirilmiş manuel şanzıman olarak tanımlanabilir. Kavramaların biri tek, diğeriyse çift sayılı vitesleri geçirmek için kullanılır ve motorun torku bir debriyajdan ayrılırken aynı anda diğerine aktarılabilir. Bu teknik sayesinde manuel şanzımanlarla en profesyonel sürücülerin dahi ulaşamayacağı vites değişim süreleri (DSG’de 8 ms), çift kavramalı şanzımanlar sayesinde sıradan sürücülerin eline geçmiş oldu. Bu şanzımanları kullanan modellerde, manuellerden daha düşük ortalama yakıt tüketimi ve daha iyi hızlanma değerleri elde etmek mümkün. Örneğin çift kavramalı M-DCT kullanan BMW M3, manuel kardeşinden 100 km’de ortalama 0,5 litre daha az (12,4’e karşı 11,9) yakıt tüketiyor ve 100 km/h’ye 0,2 s daha erken çıkabiliyor.
Yüksek üretim maliyetleri, karmaşık yapıları, yüksek ağırlıkları (VW bunun önüne geçmek için magnezyum bileşenler kullanıyor), yoğun trafikte yokuş yukarı yapılan devamlı dur-kalklar esnasında kavramaların aşırı ısınmaması gibi dezavantajları bulunmaktadır. VW gurubundaki DSG şanzımanın Audi grubundaki karşılığı S Tronic’tir.
Audi A3 1.4 ve 1.6 motorlarda S-tronic şanzıman kullanılmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Yetkili Audi Satıcıları ile görüşmekte fayda vardır.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir