En yüksek etiket derecesini alan Goodyear EfficientGrip AA Edition, REIFEN’de büyük ilgi gördü…

GOODYEAR Avrupa Birliği Lastik Etiketlemesi’nde en yüksek dereceyi alan EfficientGrip AA Edition konsept lastiğini, 5-8 Haziranda gerçekleşen Uluslararası Lastik Fuarı REIFEN’de tanıttı.

Goodyear EfficientGrip AA Edition, 5-8 Haziran tarihleri arasında Almanya Essen’de düzenlenen Avrupa’nın önde gelen Uluslararası Lastik Fuarı REIFEN’de sergilendi. REIFEN’de, Avrupa’nın her yerinden gelen 18.000’in üzerindeki bayiye yeni AB lastik etiketlemesi hakkında bilgi verildi.

114 yıldır dünyanın en büyük lastik üreticilerinden biri olan Goodyear, AA etiket değerine sahip ilk lastiklerini EfficientGrip AA Edition markasıyla Avrupa’da satışa sunmaya başladı. Dört ebatta geliştirilen konsept lastik, yeni standartlara ulaşarak, bugün bir lastiğin sunabileceği en iyi ıslak zemin frenleme ve yuvarlanma direnci performanslarını sunuyor.

“Harika bir mühendislik başarısı”

Goodyear Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Başkanı Arthur de Bok, AB lastik etiketleriyle ilgili yeni düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını ve 5-8 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleşen REIFEN fuarındada 18.000 bayiye bilgi verdiklerini açıkladı.

Arthur de Bok, “Yeni lastik etiketlemesini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak lastiklerle ilgili olarak önemsenmesi gerekenler bu üç kriterden ibaret değil” şeklinde konuştu. Arthur de Bok, “Etiketler tüketicileri daha güvenli ve daha çevre dostu lastiklere yönlenmelerini sağlayacağı için, Goodyear AB Lastik Etiketleme Uygulaması’na değer vermektedir. Goodyear AB Lastik Etiketlemesini desteklemeye ve ilgili kişileri eğitmek ve bilgilendirmek için bilgi ve kaynaklar üzerinde çalışmaya devam edecektir” dedi.

Goodyear EMEA Marka Direktörü Hugues Despres, “Lüksemburg’daki Goodyear İnovasyon Merkezimiz, yeni Avrupa Lastik etiketi kapsamında en iyi sonuçları sunabilmek için mevcut lastik teknolojisinin sınırlarını zorladı. Bu harika bir mühendislik başarısı…” şeklinde konuştu.

Avrupa lastik etiketi, kategorisinde en yüksek performanslı lastik derecelendirmesinin ‘A’, en düşük performans derecelendirmesinin ise G olması bakımından, mevcut enerji verimliliği etiketlerine (örneğin, ev aletleri üzerindeki) benziyor. EfficientGrip AA Edition lastiği, gönüllü açıklama aşamasına geçilen Avrupa Lastik Etiketi Yönetmeliği[1] tarafından belirlenen güvenlik ve çevreyle ilişkili parametreler bakımından teknolojide önemli bir sıçrama yaptı.

Teknolojinin ayrıntıları gizli tutuluyor.

Teknolojide çığır açan, oldukça gelişmiş bir bileşen içeriğinden oluşan konsept lastik, Goodyear tarafından Lüksemburg’daki İnovasyon Merkezi’nde özgün araştırma ve geliştirme yöntemleri kullanılarak oluşturuldu. Bileşik hamur yapısı teknolojisinin yanı sıra  gelişmiş bir lastik sırtı yapısı ve buna göre özel olarak uyarlanmış bir üretim tekniği ile birleştirilerek geliştirildi.

Goodyear’ın yeni AA konsept lastikleri en yüksek puanları aldı.

Yeni lastik etiketlerine göre, Goodyear’ın yeni AA konsept lastikleri hem yakıt verimliliği hem de ıslak zemin tutuşu bakımından en yüksek puanları aldı. Her iki kategoride alınan puanlar, markanın temel özelliklerini, yani genel yol güvenliğinin artırılması ve düşük yuvarlanma direncinin sonucu olarak çevre üzerinde daha az etkiye sahip bir lastik sunma yeteneğini temsil ediyor. Goodyear’ın sınırlı sayıda ürettiği AA konsept lastikler, esas olarak araştırma ve geliştirme amacıyla ve markanın teknolojik yeteneklerini sergilemek üzere geliştirildi ve bu sebepten dolayı perakende mağazalarda satışa sunulmayacak.

Avrupa Birliği tarafından 1 Kasım 2012’de kullanıma sunulacak olan standartlaştırılmış lastik etiketi uygulaması, üç temel lastik performansı özelliğiyle ilgili olarak tüketicileri bilgilendiriyor: Yakıt verimliliği, ıslak zemin frenleme performansı ve harici gürültü. Harici gürültü desibel cinsinden değerlerle ifade ediliyor etiketin üzerinde bulunan bir dalga en sessiz lastik, üç dalga ise en gürültülü lastik anlamına geliyor.


[1] Lastikler, 1222/2009 numaralı Avrupa Yönetmeliği ve beraberindeki uygulama yönetmelikleri tarafından belirlenen gerekliliklere göre test edilmiştir

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir