Hattat Traktör, Avrupa’dan sonra gözünü Senegal’le Afrika pazarına dikti

Türkiye’den bir ilk. Hattat Tarım Traktörleri, Afrika’nın en gözde ülkesi Senegal’e yolcu.

Türkiye’nin lider yerli traktör üreticisi Hattat Traktör, Avrupa pazarında hızlı büyümesini sürdürürken Senegal’le gerçekleştirdiği anlaşmayla Afrika pazarına da giriş yaptı. Yüzde 100 yerli sermaye olan Hattat Traktör, bu anlaşma ile Senegal’e traktör satışı yapan ilk Türk traktör firması oldu.

Hattat Holding bünyesinde 2002 yılında traktör yatırımına start veren Hattat Tarım, Türkiye ve Avrupa’daki hızlı yükselişini sürdürüyor. Avrupa’dan Latin Amerika’ya Asya’dan Ortadoğu’ya 34 ülkeye yaptığı ihracat ile yerli traktör yatırımında ihracat şampiyonu olan Hattat Tarım, Afrika pazarına Senegal ile gerçekleştirdiği anlaşmayla hızlı bir giriş yapıyor.

Hattat Tarım Makinaları, Senegal’den sonra Portekiz ve İspanya pazarına girecek

Hattat Tarım Genel Müdürü Abdullah Akkuş, traktörde yerli marka olarak en fazla ihracatı kendilerinin yaptıklarını belirterek, “Hattat’ markası ile Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede ihracatımızı arttırıyoruz. Geçen sene yaklaşık 10 milyon Euro ihracatımız olmuştu. 9 ayda ihracatımızı ikiye katladık. Bu seneyi 25 milyon Euro ihracat ile kapatmayı planlıyoruz” dedi.

Ayrıca Senegal ile gerçekleştirilen anlaşması sonrasında Akkuş, “Türk markası olarak birçok firma dünya genelinde ciddi ihracat yapıyor ama yerli bir marka olarak Türkiye’de en fazla ihracatı gerçekleştiren firmayız. Hattat markası ile Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede ihracatımızı arttırıyoruz. Son olarak Senegal ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma ile Afrika pazarına giriş yaptık ve ihracat yaptığımız ülke sayısını 34’e yükselttik. Avrupa’daki hızlı büyümemizi İspanya ve Portekiz pazarına girerek sürdüreceğiz.” dedi.

Çerkezköy’de 200 bin m2’lik tesislerde Türkiye’nin en büyük otomotiv yan sanayi fabrikası Hema Endüstri A.Ş ile birlikte traktör üretimi gerçekleştiren Hattat Tarım, 2007’de de kendi ismi ile Hattat Traktör markasının üretimini başlattı. Otomatik boyahane, robotlu montaj ve test makineleri ile yüksek teknoloji kullanılarak üretim yapabilen 20 bin kapasiteli fabrikada, 50 beygir gücünden 102 beygir gücüne kadar tüm opsiyonları ile birlikte 209 model traktör üretiliyor.

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir