Kentiçi ulaşımda sürdürülebilir projeler nasıl gerçekleştirilir?

Kentiçi ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretmeye yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneğinin yeni Yönetim Kurulu çalışmalarına başladı.

Bölgesel merkez olma özelliği taşıyan dünya şehirlerinde insan odaklı gelişim hedefleyen EMBARQ’ın Türkiye yapılanması sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını Canan Ediboğlu üstleniyor.

23 Kasım 2012, İstanbul. 2002 yılında Washington’da kurulan sivil toplum kuruluşu EMBARQ, dünya çapında bölgesel merkez olma özelliği taşıyan şehirlerde kentiçi ulaşımda insan odaklı, sürdürülebilir gelişim hedefliyor.

EMBARQ’ın küresel ağı içerisinde yer alan 6 bölgesel merkezden biri olan İstanbul’da çalışmalar gerçekleştiren EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığına, enerji sektörünün deneyimli ismi Ayşe Canan Ediboğlu Ali Rıza Danış, Tayfun Bayazıt, M. Pınar Mengüç, Sibel Bulay. Dernek bünyesinde EMBARQ Türkiye Direktörlüğü görevini de Arzu Tekir üstleniyor.

Yönetim Kurulu’nun ilk toplantısı ile ilgili olarak bir açıklama yapan EMBARQ Direktörü Holger Dalkmann, EMBARQ’ın küresel ölçekteki stratejileri ile altı ülkede projeler yürüttüğünü söyledi. Dalkmann, “2005 yılından bu yana Türkiye’de İstanbul’da şehir içi otobüs taşımacılığı ve Antalya’da bisikletin şehir içi ulaşıma entegre edilmesi gibi projelerde yer aldık. EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği ile Türkiye’de kurumsal bir oluşuma imza atıyoruz. Çok deneyimli, etki sahibi isimleri bir araya getiren yönetim kadrosunun, dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de çok önemli işler yapacağına inanıyoruz” dedi.

EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Canan Ediboğlu da, derneğin insan odaklı kent içi ulaşım hedefi doğrultusunda, yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde projeler geliştireceğini belirtti. Ediboğlu şunları söyledi: “Ekonomik ve sosyal gelişimi ile dünyanın dikkatini üzerinde toplayan ülkemize ve insanımıza yaraşan, yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirgenmiş kent içi ulaşım temel odağımızı oluşturuyor. Kent içi ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretmenin yanı sıra, güvenli, erişilebilir ve temiz ortak yaşam alanlarının oluşturulmasına yönelik projelerimizi yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.”

EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nin; amaçları arasında şunlar yer alıyor:

  • İnsan sağlığını tehdit eden ve küresel ısınmayı tetikleyen ulaşım kaynaklı emisyonlar ve sera gazı salınımını azaltacak projelere destek sağlamak,
  • Kentiçi yaşam kalitesini artırmak için ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretmek,
  • Toplu taşıma sistemlerinin kalitesini yükseltecek ve yolcu memnuniyetini arttıracak, orta ve uzun vadeli sosyal, kültürel, çevresel ve insan sağlığına yönelik kalıcı çözümler sunmak,
  • Motorsuz taşımacılığın (Bisiklet, yürüyüş vb.) özendirilmesi ve ilgili alt yapıların geliştirilmesi için projeler üretmek,
  • Kentiçi temiz, güvenli ve erişilebilir ortak yaşam alanlarının oluşturulması için paydaşlarla birlikte çalışmak,
  • Seminerler ve çalıştaylar düzenleyerek kentiçi ulaşım paydaşlarını bir araya getirerek sürdürülebilir ulaşım bilincini geliştirmek,
  • Araç değil, insan odaklı ulaşım proje ve politikalarının üretilmesi için ilgili paydaşlarla birlikte çalışmak.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir