Neden Doğal Gazlı Taşıt?

Öncelikle Sayın Doç. Dr. Hasan AYDOĞAN hocama teşekkürlerimi sunuyorum.

Doğal Gazın Doğada Bulunuşu

Doğalgaz yeraltındaki petrolün de bileşenleridir. Gaz, yeraltında yalnız başına veya petrol ile birlikte bulunabilir. Petrol gibi doğalgaz da kayaçların mikroskobik gözeneklerinde bulunur ve kayaç içerisinde akarak üretim kuyularına ulaşır.

Bir petrol türevi olan doğal gaz, yerkabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır.

Doğalgaz, ev ve iş yerlerinin kullanımlarının yanında içten yanmalı motorlarda da kullanılabilmekte olan bir yakıttır.

Yapısını itibariyle genel olarak baktığımızda yüksek oranda (CH4) oluşmaktadır. Diğer bileşenleride göz önüne alırsak; etan, propan, bütan, azot ve karbondioksit oluşturmaktadır. Çok düşük miktarda da olsa helyum ve hidrojen sültif bileşenleride bulunur.

Doğalgazın çevresel ve ekonomik açıdan avantajları mevcuttur. İçeriğinde metan gazının yüksek olmasından dolayı enerji değeri yüksektir. Petrol kökenli yakıtlar ile karşılaştırdığımız zaman doğalgazın daha temiz yanması, fiyatının diğer yakıtlara göre daha uygun olması ve uygun rezerve sahip olması ön plandadır. Bu özelliklerinden dolayı giderek artmaktadır.

Doğalgaz, taşıtlarda benzinli ve dizel yakıtına kıyasla alternatif olarak kullanılabilen bir yakıttır.

Kullanım için herhangi bir ek olarak rafineri işlemi gerektirmeksizin doğrudan motor yakıtı olarak kullanılabilmektedir. Mevcut benzinli ve dizel motorlara uygulanabildiği gibi doğrudan doğalgazla çalışan taşıtlarda mevcuttur. Hem çevre temizliği hem ekonomik açıdan uygun olan doğalgazın taşıtlarda kullanımı giderek artmaktadır ve artmaya devam edecektir.

Doğalgazın oktan sayısı yüksektir, oktan sayısı demek; benzinin vuruntu kalitesinin değerlendirmesi için kullanılan bir ölçüttür. Bir yakıtın oktan sayısı, yanma kalitesinin ve özellikle de zor koşullara dayanma yeteneğinin ölçüsüdür.

Özetleyecek olursak;

Doğalgaz hem çevre temizliği açısından, hem ekonomik açıdan, uygun rezerve sahip olması açısından ve oktan sayısının yüksek olması açısından taşıtlarda tercih edilen bir yakıt türüdür.

Kullanılan Kaynaklar: Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, TMMOB Makine Mühendisleri Odası

Hakan Öksüz

1997 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Balıkesir’de tamamladı. 2021 yılında Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Kendini her geçen gün geliştirmeye devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

7 Cevaplar

  1. Feyyaz Kurt dedi ki:

    Bence geleceğin teknolojisi elektrikli araçlar. Özellikle peugeot elektrikli araçları dikkatimi çekiyor. Peugeot 2008 Suv modelini elektrikli araç yaptıklarını okudum resmen diğer firmalara meydan okuma bu

  2. Kemal Yıldız dedi ki:

    Geleceğin teknolojisi kesinlikle elektrikli araçlar. Bu konuda peugeot çalışmaları oldukça dikkat çekici. 2008 modelinin elektrikli gördüm sektörün liderli olmaya geliyor gibi.

  3. Fuat Cengiz dedi ki:

    Peugeot geleceğe yatırım yapıyor. Bence geleceğin araçları elektrikli araçlar. Hibritte iyi bir tercih fakat elektrikli araçlar bence devrim olacak.

  4. Berkan Kartallı dedi ki:

    Elektrikli araçlar geleceğe resmen ışık tutuyor. Öncü firma kim olur bilmiyorum ama Peugeot elektrikli suv modellerde başı kesinlikle çeker gibi geliyor.

  5. Cemal Tuğrul dedi ki:

    Elektrikli araçlarda peugeot modellerini dört gözle beklyiorum, önümüzde ki yıllarda daha güncel ve daha iyi modellerle karşımıza çıkacaklarına eminim

  6. Ahmet Bakırcı dedi ki:

    Aslında elektikli araçlar daha popüler olmalı. hem elektik daha geri dönüştürülebilir bir enerji türü. Çok güçlü arabalar da çıkıyor artık elektrikli. Hatta Peugeot Suv 2008 elektriklisini gördüm fakat daha güçlü elektirikli araçlar üretmesini bekliyorum.

  7. Hakan Büyükgöz dedi ki:

    Arabada Peugeot araç bu kadar basit ya. Her modeli her arabası kendi kitlesine hitap ediyor ve ihtiyaçları nokta atışı karşılıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir