Mesafe takip sistemleri beklenen güvenliği yeterince sağlıyor mu?

Mesafe takip sistemleri yeterince güvenli mi? Bu sistemlerin araç üzerinde güvenirlikleri nasıl test edilmektedir? 

Mesafe takip sistemleri, çok yoğun trafiğin olmadığı bir otoyolda 100 ile 130 km/h arasında yol alırken büyük rahatlık sağlıyor. Sürücünün dalgın olduğu anlarda sistemin ona yardım etmesi ise büyük bir kazanç. İyi olmayan şey ise adaptif hız kontrol (adaptive cruise control -ACC) sisteminin sürücüyü habersiz yakalayıp, onu tehlikeli bir durumla karşı karşıya getirmesi. Mesafe korumamak, sollarken yeterince hızlanmamak ve geç frenlemek gibi büyük hatalar. Güvenirlilikleri sabit olmayan bu sistemler, yağmur gibi kötü hava koşullarında oldukça büyük zafiyetlere sahip. Duran objeler, bu sistemler tarafından hala iyi bir şekilde algılanamamaktadır. Sonuç olarak, güncel teknolojiye tam olarak güvenmek gerçekten de tehlikeli olabilir.
Peki mesafe takip sistemlerinin kıyaslanmasında nasıl bir ölçüm tekniği kullanılmaktadır? Auto motor und sport’un kullanmış olduğu test tekniğinden bahsedeceğim. Mesafe takip sistemleri, ölçüm teknikleri açısından ciddi zorluklar taşıyor. Ölçülen otomobilin hızı ve konumu, öndeki araçla eşdeğer olmak zorunda. En küçük bir uyumsuzluk bile ölçümlerde birkaç metrelik fark oluşturabiliyor. Bu yüzden Auto motor und sport bu testi TÜV Süd Automotive ile birlikte gerçekleştirmektedir. TÜV Süd’ün Automotive Dynamic Motion Analyzer ekipmanı doğru pozisyonu çok hassas belirliyor. GPS sapmaları, sabit bir noktadaki istasyonun ek sinyaliyle düzeltiliyor. TÜV mühendisleri, 80 ölçüm kanalından topladıkları 5000 veriyi ACC sistemlerinin tepki profilleriyle ilişkilendiriyor. Aracın önüne başka bir otomobilin çıkma durumunu canlandırmak için, öndeki araca çok hassas ve komutları doğru uygulayabilen uzaktan kumandalı yönlendirme robotu yerleştirilmektedir.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir