2007 model Renault Clio’nun dizeli mi yoksa benzinlisi mi daha mantıklı?

2007 model Renault Clio 1.4 16V 98 HP Dynamique ile 1.5 dCi 80 HP Dynamique karşılaştırır mısınız?
Değerli Okuyucum,
Üst sınıflarda çok da önemsenmeyecek dizel-benzinli fiyat farkları, küçük sınıf otomobiller söz konusu olduğunda önemsenecek bir görünüm alıyor. Çünkü dizel ve benzinli modeller arasında %15 kadar fiyat farkı olabiliyor. Bu da verilmesi gereken zor bir karar anlamına geliyor. Clio’da müşterilerini bu zorlu ikilemde bırakan modeller içinde. Üç benzinli, iki de dizel motor seçeneğine sahip olan Clio III’ün, 80 HP güç üreten dizel motoruyla 98 HP güç üreten benzinli motoru arasında yaklaşık 3000 TL’lik fiyat farkı bulunuyor. Bu fiyat farkı ilk etapta sadece tutumluluk için ödenen bir ek bedel gibi duruyor. Fakat iki motorun çalışma karakteri ayrı dünyalara işaret ediyor. 98 HP güç ve 127 Nm tork üreten benzinli motor, bir önceki nesil Clio’da da kullanılan bir güç ünitesi. Clio II’nin daha hafif yapısı sayesinde devirlenme istekliliğiyle kendisini sevdirebilen motor, Clio III’ün daha ağır gövdesi altında daha içine kapanık bir karakter çiziyor. Gaz emirlerine tepki geç geliyor ve alt devir hantallığı kendini her vites değişiminden sonra hissettiriyor. Bununla birlikte yüksek devirlere çıkma konusundaki istekliliği de ağırlığın kurbanı olmuş. Yine de bu motorla Clio, 0-100 km/s hızlanma disiplininde benzer hacme sahip rakipleri kadar dizel motorlu kardeşinin de önünde yer alabiliyor. Fakat bu performansı yakalayabilmek için bir hayli kemikli olan şanzımanla barışık olmak ve hızlı vites geçişleri için antrenmanlı olmak gerekli. Sonuç olarak Clio, benzinli motoruyla oldukça sessiz bir otomobil. Bu düşünce, ancak dizel motorlu versiyonun direksiyonuna geçinceye kadar geçerli kalabiliyor. Aslında pek çok rakibine göre teknoloji fakiri olan (ikinci nesil common rail enjeksiyon sistemi ve sabit geometrili turbo beslemeli) dizel motor, üç üyeli 1,5 litrelik dCi ailesinin orta noktasında duruyor. Alt devirlerde çok güçlü olmasa da rakip dizellerden çok daha dinç bir tavra sahip olan motor, yavaş kullanıcıların geç vites düşürme isteklerini de ağırbaşlılıkla karşılayabiliyor. Bunun dışında, ürettiği 80 HP’lik güç gerçek verimliliği anlatmak konusunda eksik kalıyor. Üzerinde durulması gereken asıl veri 200 Nm’lik maksimum tork. Üstelik bu verinin elde edilmesi için sadece 1900 d/d’ye ulaşmak yeterli. Bu da Clio’nun 1139 kg’lik kütlesinin rahatça hareket etmesini sağlıyor. Motorun sağladığı akıcılık, 4500 d/d seviyesine kadar devam ediyor. Dar devir bandı nedeniyle daha uzun tutulan şanzıman oranları, dizel versiyonun, benzinli motorun çırpınmaya başladığı hızlarda hala normal devir seviyelerinde ve gürültüsüzce ilerlemesini sağlıyor.
Sonuç olarak hangi Clio’yu almak daha mantıklı? der gibi olduğunuzu hissediyorum. Hassas enjeksiyon sistemine sahip olan dCi motor, Euro dizel olarak adlandırılan düşük kükürtlü motorini kullanmak zorunda. Buna karşılık benzinli motor, 95 oktan benzinle besleniyor. Dizel motora sahip versiyonun, biraz daha ucuz yakıtı ve 100 km’de neredeyse 2 litre daha düşük tüketimiyle fiyat farkını çıkartabilmesi için yaklaşık 35 bin km kat etmesi gerekiyor. Bu normal bir kullanıcı için 2,5 yıldan daha fazla bir süre anlamına geliyor. Bir başka deyişle, dizel motoru tercih edenler, daha galeride 2,5 yıllık yakıt giderini peşin olarak ödemiş kabul edilebilir. Ancak bu noktadan sonra, dizelin yakıt ekonomisi de bedavaya gelmeye başlıyor. Durum bundan ibarettir ve karar sizindir.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir