Elektrokimyasal NOx sensörü

Sensör genellikle seri olarak bağlanmış iki odacıktan oluşmaktadır. Gazlar, birinci odacığa yayılırlar.  Burada yaklaşık 400 mV’luk pompalama voltajı Up, klasik zirkonyum hücresine uygulanır ve O2 denenen gazın dışına pompalanır. Kalıcı gaz molekülleri, bir ikinci difüzyon kanalı vasıtasıyla ilk boşlukla bağlantılı ikincil odaya akarlar. Burada NOx molekülleri amperi metrik hücre tarafından ortaya çıkarılır. İdeal olarak, sadece NOx ikincil odacığa yayılmalıdır. Ama pratikte, ayrılan birkaç O2 molekülü vardır (tipik olarak yaklaşık 1 ppm) ve bunların konsantrasyonu egzoz akışı içindeki XO2 ile birlikte değiştir. Bu nedenle NOx sinyali O2 üzerine bağımlı bir özelliktir. Bu tip NOx sensörleri, sıralı düzende iki pompalama hücresi ve odasına sahiptir. İlk pompalama hücresi serbest haldeki oksijeni, oksijen seçici elektrot ile egzoz gazından elimine eder. İkinci bitişik oda, yüksek derecede katalitik ikinci bir elektrotta NOx’i ayırır. Bu tip sensörlerde, özel elektrot malzemelerinin kullanılması ve pompalama voltajının kontrol edilmesi, lineer bir karakteristikte hava içersindeki 50 ppm ve altındaki NOx konsantrasyonunun ölçülmesi mümkündür.
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir