EKO-66 gerçekten tasarruf sağlar mı?

EKO-66 hakkında internet ortamında yaptığım sörflerde elde ettiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. EKO-66 cihazı, aracın kontak anahtarından aldığı elektrik enerjisiyle bünyesinde oluşturduğu manyetik alan sayesinde yakıtın moleküllerini düzenlemektedir. Cihaz, kontak anahtarı çevrildiği anda devreye giriyor. Bundan sonra motor iç bünyeden başlamak üzere manyetize oluyor. Motor içinde birikmiş olan tüm kurum, egzoz borusundan dışarı çıkmaya başlıyor. Bu süreç motorun iç bölümündeki kurumlar temizleninceye kadar devam ediyor. EKO-66 yakıt tasarruf cihazının motorin, benzin, LPG, doğal gaz kullanılan tüm jeneratör ve içten yanmalı motorlarda yakıt ekonomisi sağlayabileceği ve egzoz emisyonlarında iyileşme sağlayacağı da belirtilmektedir.

Bu cihazla yapılan testlere yer vererek bir değerlendirme yapalım. Bunlardan ilki Dumlupınar Üniversitesinde bir akademisyenin yaptığı testtir. EKO-66 cihazı bulunan ve bulunmayan aynı marka ile modeldeki iki dizel yakıtlı araçta yol koşullarında saatte 90 kilometre hızda ilerlerken KTS diagnos cihazıyla ölçümler yapılmış. Bu ölçümlerde, EKO-66 cihazının, aracın motorunda yanmayı iyileştirerek verimi artırdığını, buna bağlı olarak saatte 90 kilometre sabit hızda ilerlerken dördüncü viteste %35.5 ve beşinci viteste %34 yakıt tasarrufu sağladığını gözlemlemiş. Eksik yanma ürünü olan hidrokarbon (HC) ve karbonmonoksit (CO) emisyonlarının egzozda azaldığı tespit edilmiş. Yüksüz duman testinde, duman koyuluğunun azaldığı ve çevreye verilen organik bileşiklerin, sülfatların, zararlı gazların ve karbon parçacıklarının çok önemli oranda azaldığı saptanmış. Bir diğer testi de Ege Üniversitesi’nden bir akademisyen gerçekleştirmiş. Bu testte EKO-66 cihazının kullanıldığı dizel motorlarda yapılan ölçümlerde ise motorun çalışma
Sözün özü: Performansta ve yakıt ekonomisinde yüzde %10-15 gibi değerlerde iyileştirmeler sağlamak için otomotiv firmaları milyon dolarlar harcamaktadır. Yine de bu iyileştirmeleri çok kolay yapamamaktadırlar. Bu kadar kolay olsa üreticiler bu ekipmanları orijinal fabrika çıkışlı uygularlardı gibime geliyor. EKO-66 cihazını aracınıza taktıracak olsanız bile cihazın sağlayacağı artı değerleri belirtilen düzeylerde görmeniz mümkün olmayacaktır. Kanaatimce cihaz, sınırlı bir ekonomiklik sağlayabilir. Ancak bu ekonomiklik cihazın takılmasını gerektirecek düzeyde midir diye bir soruya ise cevabım; cihazı ilgili araçta test etmek gerekir. Çünkü bu uygulamaların yapılacağı motorlardaki güç, tork, yakıt tüketimi ve egzoz emisyon değişimleri, motor üreticisinin üretim ve yönetim stratejilerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.rejimine bağlı olarak %8.5 ile 11.39 arasında yakıt tasarrufu sağlanabildiği sonucuna ulaşılmış. İstanbul Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen bir başka testte ise cihazın tam yükte hem özgül yakıt tüketimini 5-11 g/BGsaat civarında hem de CO emisyonunu 2.65 kat düşürebildiği gözlenmiştir. Aynı şekilde NOx emisyonunda ise yüzde 3 civarında bir artış olmuştur. Motorun güç, tork, yakıt tüketimi ve bu test esnasında beş gaz ölçen egzoz emisyon testinin de gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan testlerde güç ve tork değişimleri hakkında bilgiler paylaşılmamış. Ayrıca paylaşılan bilgilerden emisyonlarda bir miktar iyileşme ve yakıt ekonomisi olabileceği ortaya çıkıyor. Ancak cihazla birlikte motorda/motorlarda kapsamlı bir dinamometre ve egzoz emisyon testi yapmadan somut bir şey söylemek çok bilimsel olmasa gerek.

Ayrıca https://www.otoguncel.com/teknik-bilgiler/yakit-tasarruf-cihazi-gercekten-tasarruf-sagliyor-mu/ adresindeki yazıyı da okuyabilirsiniz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

17 Cevaplar

  1. ŞEREF GÖKCE dedi ki:

    Ben bu cihazı 2012 model 10000 km deki doblo aracıma 07.03.2012 tarihinde takdırdım. kendim 24 yıllık taksiciyim. neyin nasıl olduğunu yakıtın nasıl ölçüleceğini gayet iyi bilen biriyim. ilk etepta çekiş biraz artıyor. ancak yakıtta herhangi bir tasarruf sağlanmıyor. bir müddet sonra aracın çekişide eski haline dönüyor. verdikleri sözün arkasında durup iade almak gibi bir durumda yok. adamlar herşeyi bildiği için ilk zamanlarda yakıtı çok fark edemezsin diyorlar. vatandaşta denemeye başlıyor ben dahil. bu süre içerisinde Tüketici Hakem Heyetine başvurma zamanını kaçırmış oluyorsun dolayısıyla hiç bir işe yaramayan cihaz elinde patlıyor. KESİNLİKLE ALDANMAYIN HEPSİ HİKAYE

  2. murathan navroz dedi ki:

    yukarda yazısını okudugum şeref gökçe isimli şahsın yazısını okudum şaşırdım ben işkadınıyım şirketimizde 13 tane araçta kullanıyoruz 5 yıldır farklı yakıt ve motor gücü degişen araçlar hepsinde tasarruf aldık çokda memnunuz ödedigimiz parayıda helal ediyoruz form sitelerinde eko66 cihazına saldıranların yalan haber yapanların zannedersem türk milletini bizide dahil yıllardır piyasadaki mıknatıslarla dolandıran kandıran yalancılar oldugunu düşünüyorum sahtekarlar dünyanın aslı olmayan bir şeye onay verdigi görülmüşmü hele birde mucit türkse ne kadar zor hatta hiç mümkün olmayandır ünüversitelerin tüm onayını almak öyle kolaymıdır amarikanın almanyanın tescili kolaymıdır soruyorum bu kullandıgımız cihaz inanınıyorum ki yavrularımızın milli ekonominin kurtuluşu eko66 dadır siz degerli insan sayın DR APDULLAH DEMİR LÜTFEN RAPORLARI İYİ TAHLİL EDİNİZ İST TEKNİK ÜNÜVERSİTESİ ÖGRETİM ÜYELERİNDEN dünyaca ünlü profosör rafig mehdiyev ve ekibi imza attmış arayıp bilgisine baş vursanız daha iyi olur düşüncesindeyim saglıcakla kalın

    • celal sevinç dedi ki:

      EKO66 nissan premera ya 2010 da taktırdım 5 yıl kullandım hiçbir yakıt tasarrufu görmedim araç LPG li idi ,sadece araba da %3-5 kadar güç artışı var gibi hissettim .

    • Adnan dedi ki:

      :) para tuzagi

  3. ismet KILIÇARSLAN dedi ki:

    BEN YOZGAT YERKÖYLÜYÜM KEŞKE DEDİKLERİ GİBİ OLSA AMA GURUR DUYARIM HEMŞERİLERİMDEN AMA GERÇEKDEN BİR FAYDASI YOK BEN BİR FAYDASINI GÖRMEDİM..

  4. ismet KILIÇARSLAN dedi ki:

    ben taktırdım yozgat/yerköylüyüm ben bir faydasını görmedim.keşke olsaydı hemşerilerimle gurur duyardım ama faydasını görmedim…

  5. ferhat dinlemek dedi ki:

    merhabalan benferhat italyada yasiyorum eko66 yi ilk 2012 yilinda taktirdim bizzat kargoyla bana ulastirdilar sagolsunlar talat mollaoglu buyukinsan ki diyecegim cihazi benkendim nissan navara aracima montasini yaptim ve bugunekadarda sorun olmadi ve aracim normalde sehir icinde 100 kolometre hizla yolalirken birdepo mazotla 550 kolometreyolyapiyordu cihazitaktigimdaise birdepomazotlsa 100 kilometre hizla 700 kilometre yol katlediyaorum bunu sehir icinde yapiyor aracim yani otobanda 100ila 150 kilometre hizalrak yol katledince 800ila 850 kilometre yol katlediyorum ve ben kendi deneyimimden beskasinida tanimam ikitane capulcu culsuzlar *** turk mucidinin adini lekelemek adina *** yapiyorlar *** kendi mucidinize sahip cikin amerikanlar yada avrupali *** icad etseydi yalan yanlis reklam yapardi herkez diyece gim iki dakka insan olun bu da yeter

  6. Dr. Abdullah Demir dedi ki:

    Eleştirileri düzeyli yaparsak daha iyi neticler umarız diye düşünüyorum…

  7. KEMAL dedi ki:

    şimdi son zamanlarda yok ODTÜ onaylı yok belgeli falan filan şeyleri reklam etmeye başladılar,tamm gerçekten ODTÜ onaylı belgeli ancak bu onay belge nedir içeriği nedir ,ODTÜ kesin tasarruf eder diye onay verdiğini hiç zannetmiyorum yani ürünün amacı farklı belgenin amacı farklıdır dikkat edelim kanmayalım böle kağıtlara

  8. serdar dedi ki:

    kıme inanacamızı şaşırdık ya alıcaz paramızı sokağa atıp milete kendımızı güldürücez yada bu eko 66 nın muhendislerini n elini öpücez saygılar

  9. Dr. Abdullah Demir dedi ki:

    Otoguncel’in genel yayın yönetmeni olarak ECO-66 cihazının üreticilerine cihazı test edebileceğimizi ve sonuçları objektif olarak sitemizde yayınlayabileceğimizi duyumak isterim.
    Ne ürüne ne de okuyucuya haksızlık yapılsın istemeyiz…
    Biz ülkemizi seviyoruz, insanımıza güveniyoruz. Onlara değer veriyoruz.
    Saygılarımla…
    Dr. Abdullah DEMİR

    • Adnan dedi ki:

      Abdullah hocam madem bu işin ehli son.uzmanisin.bagimsiz bir test yapsam ve bu cihazın içinde ne var bir incelesen yani nasıl bir cihazdır mühendis gözüyle incelesen..(..ve şöyle bı durumda var diyelimki gerçekten doğru diyelim bu cihazı herhangi.bi araç üreticisi temin edip incelettirip mühendislerine bir adım daha gelismisinide yaparlar veya aynı.bunu kullanırlardı diye düşünüyorum ve para tuzağı diyorum.para tuzağı ve umut tacirligi :)

  10. halil akdere dedi ki:

    arkadaşlar tesadüfen girdim bu konuya, bu konu yıllar önce tartışılıyordu baktım ki şimdi tartışma hala sürüyor :)) bakın size bir açıklık getireyim: ben iki adet BMW aracıma bu cihazdan taktırdım, ilk 3.16 bmw aracıma taktırdığımda bir hayli yüksek oranda tasarruf gördüm, muhasebecilik mesleğinden geldiğim için kuruşu kuruşuna hesabımı tutarım, rüzgarı, yönü, hızı vs., doğru ölçüm için her şeyi hesap ederim ve baktım ki müthiş bir tasarruf var… hemen sözde mucit t.m aradım durumu anlattım, arkasından internet’te eko66’yı öve öve bitiremedim, yazdığım her yazının altına telefon numaramı bile eklerdim… ne diyeyim acayip memnun olmuştum… iyi ki aldım bu cihazı diye sevindim her neyse 5-7 depo bitirdikten sonra aracın yine eski halini aldığını gördüm, tasarruf yapmamaya başlamıştı pek anlam veremedim ?? bir hayli para vererek aldığım eko66 sanki uykuya yatmış aracım önceki hali ne ise yine öyle olmuştu, kısa süre sonra zaten aracımı sattım ve yine bmw 3.18 aldım, müsait bir zamanımda kasımpaşada t.m nun yanına uğrayıp yeni aracıma da bu cihazdan taktırdım, tasarrufu yine gördüm fakat birkaç depo sonra malesef yine aynı durum… sanki eko66 uykuya yatmış tasarruf etmiyor yakıtı yükselmişti, bu durumu gördüğüm için t.m nun yanına gittiğim bir gün kendisinden bu cihazı devre dışı bırakmak istediğimi ve bir süre o cihaz olmadan aracımı test etmek istediğimi söyledim fakat söylemez olsaydım benim gibi bu cihaza destek veren, bu cihazın satılmasına ön ayak olan birinin bu cihazdan şüphelenir gibi konuşmasından fena rahatsız oldu ve ağzından malesef hoş olmayan birkaç söz de çıktı…. her neyse uzatmayayım şu an aracımda bu cihaz hala takılı ve hiç bir işe yaramıyor, testini kendim ( sigortasını devre dışı bırakıp yine devreye koymak sureti ile ) kendim yaptım… en ufak bir tasarruf yok :).

    Şimdi gelelim neticeye;

    geçen sene sanırım ramazan ayının ilk günleriydi, ümraniye’de fahri vaizlik yapan, gerekten kendini tanıdığım kadarı ile mütteki, takva sahibi bir hocamız ile tanıştım, kendisi küçük yaşlardan beri kimyasal maddeler gibi araç tasarruf sistemleri vs. işler ile ilgilenmiş ve bu konuda da engin bir bilgiye sahip, kendisine hiçbir şey anlatmadan eko66 yi sordum hakkında bilgisi var mı diye…benim bu cihazı kullandığımı bilmediği halde bana verdiği cevap şu şekilde oldu, : ” Oğlum, ilk birkaç depoda tasarruf görürsün fakat birkaç depo sonra tasarrufu bırakır, çünkü içindeki maddenin ömrü belli bir çalkalanmadan sonra sona erer ”

    evet arkadaşlar olay işte bu, aramızda tasarruf sağlayan var diyenler varsa onlarda doğru söylüyorlar… birkaç depo sadece tasarruf görülüyor… ama diyelim 5 depoda %30 tasarruf alacağım diye yüzlerce TL vererek bu cihazı satın almak tam bir saçmalık olmaz mı sizce… takdiri size bırakıyorum…

  11. MADUR dedi ki:

    HİKAYEEEE SAKIN İNANMAYIN BEN TAKTIRDIM 500 TL ÇÖPTEEE BİR B*** YARAMIYOR DEFALARCA ÖLÇTÜM FASA FİSO 1.3 OPEL MOTORU DİESEL FABRİKANIN ÇIKARDIĞI NEYSE O SAKINLIKLA BİLADER TAVSİYEM SAKIN ALDANMAYIN PARANIZI ALANA KADAR MONTAJ YAPTIKLARI DÜKKANI FASON SERVİS HİKAYE TELEFONLAR ÇIKMIYOR AÇMIYOR LA R…PARA İADESİ ?…HADİ LEEEN ORDAN ENAYİMİ TALATMI NEYSE ÇARPIP GİDİYOR İŞTE HERKES TUUTTURMUŞ BİR YOL …GAYDIR GUPPAK CEMİLEM…

  12. Mhrrmkyc dedi ki:

    Türk milletim böyle işte bir umut belki işe yarar diye alır ama anlar ki bi cacık olmuyor aman der hiç ugrasamam 3 kuruş için davası falan der atar çöpe yoluna devam.. Ama ne bunların sonu gelir ne de bizim millet akıllanır…

  13. ihsan dedi ki:

    Bende belki diyerek taktım ne hikmetse Mustafa usta ile test sürüşü yapılmalı kendimiz ölçemiyoruz ve 2 depo sonra depo temizleniyor = tasarruf yok. Şikayet etmek de yok. Cihazı kendilerine verdim .
    Bosch “Güven kaybedeceğime Paramı kaybederim ” diyor . Üzülmemek elde değil.

  14. Kullanıcı dedi ki:

    Seneler önce Kullandım hiç bir faydası olmadı. Adam resmen sahtekar malı satana kadar kardeş dost. sattıktan sonra neredeyse dövmediği kalır ayrıca üzerinde de ruhsatlı olduğunu söylediği silah taşıdığına şahit oldum nedenini Siz düşünün sorsanız ne yalanlar atar.onlarca yorum okudum dediğimden farklı birşey göremedim. Bu işin yerli veya yabancı kişi olmasıyla alakalıdırmayın. Buna vereceğiniz parayı ya gidin bi garibana verin başınızın sadakası olsun yada tasarruf edeceğinizi düşündüğünüz yakıta harcayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir