Lastiklerde rotasyon

Araçlarda, lastiklerin yerinin düzenli olarak değiştirilmesi lastik bakımının önemli bir parçasıdır. Düzenli lastik rotasyonunun esas amacı, aracınızın tüm lastiklerinde daha düzgün aşınma elde etmektir. “Sadece lastik rotasyonu ile lastiklerden en iyi verim alınır”diye de bir kural yoktur. Lastiğin ömrünü etkileyen oldukça çok faktör vardır. Bu faktörler; aracın gücü, yükü, şişirme basıncı, hızı, yol profili/pürüzlülüğü, kullanılan güzergahı, kullanım stili, kullanıldığı ortam sıcaklığı, aracın periyodik bakımları ve ön/arka düzen açılarıdır.
Teorik olarak bütün lastiklerin aynı miktarda aşınma göstermeleri gerekir. Bir lastik aynı yerde uzun bir zaman kullanılır ise tekerleğin kullanıldığı konuma has bir aşınma gösterir. Önden çekişli araçlarda, aracınızın lastiklerinin düzenli olarak yer değiştirmesi özellikle önemlidir, çünkü ön lastikler arkadakilere oranla % 10-20 daha fazla aşınırlar.
Rotasyon yaparken şu faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Lastiklerin yerini değiştirirken lastik yüzeyleri göz ile kontrol edilmelidir. Bazı modellerde arka ve ön lastiklerin hava basınçları farklıdır. Rotasyon sonrasında belirtilen değerlerde şişirme basınçları yeniden ayarlanmalıdır.
Yönlü lastikler aracın diğer tarafındaki lastiklerle yer değiştirilmemelidir, sadece ön ve arka lastiklerin yeri değiştirilmelidir.
Bu tür konuları cevabını alabileceğimiz en güzel müracaat kaynağı şüphesiz söz konusu olan aracın kullanıcı el kitabıdır. Genellikle araçların kullanım kılavuzlarında, lastiklerin her 10.000 ya da 15.000 kmde bir rotasyon yapılması önerilmektedir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir