Türkiye Otomotiv Sektöründe 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve 2. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması

Türkiye İhracatı’nın lokomotifi durumundaki otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek temsilcisi Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) sektörde bir ilke imza atarak, 2012 yılında Türkiye’nin inovasyondaki gücünü artırmak amacıyla “Türkiye Otomotiv Sektöründe 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması”nı başlattı.

Bu yıl 17 – 18 Nisan’da Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğü ile ikincisi düzenlenecek olan yarışma sektörde çalışan profesyonelleri, araştırmacıları, akademisyenleri ilgili dallarda eğitim alan öğrencileri ve otomotiv sektörüne ilgi duyanları da içine alan geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği “Ar-Ge Proje Pazarı” ve “Otomotiv Tasarım Yarışması” olmak üzere iki farklı projeyi kapsıyor.

İçeriği her yıl geliştirilerek düzenlenen “Türkiye Otomotiv Sektöründe 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve 2. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması”nın bu yılki teması “Farklı Düşünün Fark Atın” ve “Tasarım Yoluna Çık, Yolun Açık” olarak belirlendi. Yarışmaların amacını ve hedefini anlamak üzere yurt içinde bir çok üniversiteyi kapsayan ve otomotiv sektöründe önde gelen bir çok tasarımcının konuşmacı olarak katıldığı bir road show düzenlendi. Bu yıl ayrıca bire bir tanıtımların yanı sıra tüm iletişim kanalları entegre bir şekilde daha güçlü kullanılıyor. Yarışma süresinde yurt içi ve yurtdışından otomotiv sektöründe önemli ve büyük adımlar atmış başta David Coulthard olmak üzere bir çok konuşmacı ağırlanacak.

2. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması

İlki 2012 yılında düzenlenen Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması, tasarım tutkunlarına kendi hayallerindeki tasarımları hayata geçirme keyfini yaşatıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından, otomotiv sektöründe ürünlerin geliştirilmesi ve tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen bu yarışmayla, otomotiv sektörü ve otomotiv kullanıcıları için yenilikçi tasarımların desteklenmesi amaçlanıyor.

“Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması”, üniversitelerin ilgili fakültelerinde okuyan lisans öğrencilerinin yarıştığı öğrenci katılımının yanı sıra, değerli bir fikri olan ve katılım şartlarını karşılayan herkese serbest katılımda yarışma imkânı sunuyor. Son başvuru tarihi 1 Nisan olan “Otomotiv Tasarım Yarışması”, komponent bazında; Ergonomi, Yenilenebilir Enerji ve Çevre, Emniyet, Mekanik/ Fonksiyonellik olmak üzere 4 kategoride katılım imkanı sunuyor.

“2. Ar-Ge Proje Pazarı”, Profesyoneller ile Sanayicileri Bir Araya Getiriyor Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen yarışmanın diğer bir ayağı olan “Ar-Ge Proje Pazarı” ile profesyoneller ve sanayiciler bir araya getiriliyor. Akademik ve bilimsel araştırma faaliyeti yürüten üniversite, araştırma merkezi ve firmalar, sanayiciler ile profesyonel olarak bu işle ilgilenen herkesin projelerinin sanayiye kazandırılması amacıyla düzenlenen etkinlikte, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenerek yapılması istenen Ar-ge projeleri, kategori ayrımı olmaksızın ele alınıyor. Son başvuru tarihi ise 22 Mart’a uzatıldı.

Yarışma sonunda, projeleri seçilen araştırmacı ve akademisyenlerin tasarımlarını sunabileceği ve sanayicilerle bir araya gelerek bire bir görüşme olanağına sahip olacakları bir sergi de düzenleniyor. Katılımcıları, Toplam 300.000 Türk Lirası Para Ödülü ve 2 Yıllık Yurtdışı Eğitim İmkanı Bekliyor… “2. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması” değerlendirmeleri belirlenen dört kategori üzerinden yapılırken, “2. Ar-Ge Proje Pazarı” için değerlendirmeler herhangi bir kategori ayrımı yapılmaksızın gerçekleştirilecek. 2. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması’nda serbest katılımcılar ve üniversite öğrencileri için ayrı değerlendirme yapılıyor ve her kategoriden ilk 3’e girenler ödüllendiriliyor.

Yarışmada, 1.’ler 10.000, 2.’ler 6.000, 3.’ler 3.000 Türk Lirası ile ödüllendirilecek. Yine her kategoride 2.000 Türk Lirası mansiyon ödülü de sahiplerini bulacak. Ayrıca Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması’nda dereceye giren 2 tasarımcı, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle 2 yıl süresince yurtdışı eğitimi kazanıyor. 2. AR-GE Proje Pazarı’nda ise, ilk 3’e girenlerden 1.’ 50.000, 2.’ 30.000, 3. ise 20.000 Türk Lirası ve ayrıca 2 proje sahibi 10.000’er Türk Lirası para ödülünün sahibi olacak.

OİB Hakkında: Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB); 1991 yılında, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) adıyla, 246 üye ve 163 milyon $ ihracat ile Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde Bursa’da kurulmuştur. 2012 yılı sonu itibariyle, Türkiye’nin 45 ilinde bulunan toplam 2.808 aktif üyesi ve 16,8 milyar dolar ihracatı ile OİB, ülke ihracatının lokomotifi durumundaki otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek temsilcisidir. Türkiye’de ihracat yapan bütün otomotiv ana ve yan sanayi şirketleri otomotiv ihracatçılarının koordinatör birliği olan OİB’in üyesidir. 22 yıldır faaliyetlerine ara vermeden devam eden OİB, UİB tarafından gerçekleştirilen toplam ihracattan %82 pay alan Birlik, yıllardır sürdürdüğü ihracat liderliğini kararlılıkla devam ettirmektedir. Son yedi yılın ihracat şampiyonu ve Türkiye’nin en büyük ihracatçı sektörü olan otomotiv endüstrisi, Avrupa ticari araç ve otobüs üretiminde birinci sırada bulunmaktadır.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir