İstanbul’da yağan kar ile gerçek bir test: Michelin CrossClimate

Kar, buz, trafik… Bu üç kelime son günlerde yaşadıklarımızı özetler nitelikte. İstanbul, 2009 yılından bu yana bu kadar kar görmemişti. Cuma günü yaşanan trafiğin en önemli sebebi, aniden bastıran kar yağışından ziyade, kış lastiği olmayan otomobillerdi. Zira meteoroloji, hafta başından beri kar uyarısı yapıyordu. Tüm bu uyarılara rağmen, çoğu kişi yaz lastiğiyle trafiğe çıkmaya çekinmedi.

Ben de dahil olmak üzere çoğu kişi tarafından kış lastikleri, çok fazla yol yapmayan; servis ya da toplu taşıma tercih edenler tarafından gereksiz masraf olarak görülüyor. Ayrıca İstanbul’da kar en fazla bir hafta boyunca kalıcı oluyor. Yani sürekli soğuk ve karlı bir kış mevsimi mevcut değil. Bunun yanında hava sıcaklığı da 7 derecenin altına pek fazla düşmüyor. Bilindiği üzere kış lastikleri hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesi ile yaz lastiklerine görece daha iyi tutunma sağlamaya başlıyor. İşte tam da bu tip mevsim koşullarında yaşayanlar için dört mevsim lastikler mevcut.

Son dönemde dünyada yaşanan kauçuk sıkıntısının artması ile dört mevsim lastikler daha bir önem kazandı ve yüksek bir teknoloji ile üretilir hale geldi. Dört mevsim lastikler, çoğu zaman yaz lastikleriyle karıştırılsalar da, yanaklarında yer alan M+S ve 3PMSF sertifikası ile yaz lastiklerinden ayrılıyorlar. Kış lastiklerinde de mevcut olan bu sertifika logolarının yanakta yer alabilmesi için, lastiklerin belirli koşullar altında bir takım şartları sağlamaları gerekiyor. Dört mevsim lastikler, kendi içlerinde son zamanlarda “yaz odaklı” ve “kış odaklı” olarak ikiye ayrılıyorlar. Bu lastiklerden biri de, kimi dergilerde “yaz odaklı” dört mevsim lastiği olarak bahsedilen, Michelin Cross Climate. Kendi aracım için yukarıda bahsettiğim sebeplerle satın almış olduğum bu lastiklerden size uzun uzun bahsedeceğim.

Lastikleri 2014 model Peugeot 208 1.4 HDI (185/65/R15) aracımda kullanmaya başladığımda, yeni sayılabilecek yaz lastiklerime göre herhangi bir sertleşme ve ses problemi ile karşılaşmadım. Lastikleri alır almaz otomobilin kataloğundaki basınç değerlerine getirdim. Lastiğin sırt deseninde yer alan V bloklar, güzel görünümlerinin yanı sıra traktör lastiklerindeki desenleri andırmıyor değil. Kuru ve ıslak zeminde gayet başarılı bulduğum lastiklerin frenleme performansları da gayet iyi. Umarım bu durum kilometreler ve aylar geçse de aynı kalır.

Daha önce farklı markalara ait kış lastikleri kullandım. Kışın nispeten sıcak havalarda genellikle süngerimsi ve hassasiyetten uzak bir sürüş hissine sahip olan kış lastikleri, soğuk koşullarda da yumuşak kalması gereken hamurlarıyla yüksek yuvarlanma direncine sahip olurlar. Cross Climate lastiklerde ise durum hiçte böyle değil. Yaz lastiği kadar direkt çalışan ve rahat yuvarlanan bir karaktere sahip. Yani rahatlıkla başarılı yaz lastikleriyle kıyaslayabilirsiniz. Karın asfalt üzerinde yeni yeni tutmaya başladığı durumda kış lastiğine göre çok rahat patinaja geçmesi ilk etapta hayal kırıklığı yaratsa da, asfalt üzerindeki kar miktarı arttıkça tutunma ve çekiş özellikleri iyileşiyor. Frenajda herhangi bir kış lastiğinin ABS’yi devreye sokmayacağı durumlarda Cross Climate, bazen ABS’nin fazla mesai yapmasına da sebep olabiliyor! Virajlarda yanal tutunma konusunda kış lastikleri kadar başarılı olmasa da, elinden geleni yapıyor.

Kış lastiklerinin sahip olduğu çok sayıda kılcal kanala sahip olmayan Cross climate, kış lastiklerine özgü, kar moleküllerine yapışarak çekiş sağlamak gibi bir özelliği bulunmuyor. Bunun yerine V bloklarının sert şekilleri ile tırmalama kabiliyeti ile çekiş sağlama yoluna gidilmiş. Bu durum, özellikle rampa yukarı kar ve buzlu zeminlerde sürekli patinaj halinde olduğunuz sürece ilerlemenize olanak tanısa da kış lastiklerinin rahatlığını sunamıyor. Ancak yokuşlarda yerinden kımıldayamayan yaz lastikli araçların yanından geçip gidebilmeniz dört mevsim bir lastik için harika. Karlı zeminlerde ve derin karda Cross Climate, son derece başarılı bir çekiş ve frenaj kabiliyeti sunuyor. Buzlu zeminlerde kış lastiklerinin de zorlanacağı ancak bir şekilde devam edeceği noktalarda Cross Climate, patinaja geçirmeye devam edildiğinde, sert pençeleri ile buzu iyice sıkıştırarak tamamen çekiş sağlanamaz bir zemin yaratıyor. Bu nedenle varsa ASR (çekiş kontrol) sistemini açık tutmak ve patinaja geçirmekten kaçınmak faydalı olacaktır. Ayrıca, patinaj zinciriniz bu tip durumlar için mutlaka yanınızda bulunmalı! Bu tip zemin koşullarında yapılan frenlemeler için kış lastiklerine göre daha toleranslı bir takip mesafesi belirlemelisiniz.

Cross Climate niçin alınır?

Mevsim koşullarının İstanbul gibi çok sert geçmediği, kar yağışının uzun süre etkili olmadığı iklime sahip bölgelerde Cross Climate işinizi fazlasıyla görecektir. Eğer otomobilinizi çok aktif bir şekilde kullanmıyorsanız, ayrıca yazlık ve kışlık lastik takımının hem depolama hem de değişimi ile uğraşmak istemiyorsanız bu lastik tam sizin için. Zira kışın başında ve sonunda yapılacak değişim ve balans işlemi bir adet lastiğin maliyeti kadar tutabiliyor. Bu da bir takım lastiğin ortalama ömrü olan 4 yılda, bir takım lastik maliyeti ile eşdeğer bir tutar. Ayrıca yuvarlanma direnci düşük olduğundan yakıt tüketimine negatif bir katkısı da bulunmuyor. Tüm bunlar düşünüldüğünde Cross Climate tavsiye edilir.

Michelin

Bu lastik ile Michelin hedefi 12’den vurmuş. Bir yaz lastiğini ileri teknoloji ile kışın da kullanılabilecek duruma getirmiş. Konfor, sessizlik, yakıt ekonomisi ve kullanım özellikleri bakımından son derece başarılı bir lastik ortaya çıkmış.

Görüşmek dileğiyle,

Hoşçakalın.

Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir