İstanbul Trafiğine “Yolyola” Çözümü

İstanbul’da, yepyeni bir ulaşım fikriyle yola çıkan yolyola.com, her gün aynı yolu gidip gelen milyonlarca İstanbulluyu bir araya getiriyor.

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yarattığı yakıt ve zaman maliyetinin sadece bir senede 3 milyar 120 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Sadece bir otomobil ise yaptığı kilometre başına 250 gram karbon salımı gerçekleştiriyor. Büyük şehirlerdeki karbonmonoksit salımının en az %70’i, azotoksit salımının en az %40’ı, hidrokarbon salımının tam %50’si ve kurşun salımının tamamı motorlu taşıtlar tarafından üretiliyor. Trafikte geçen hayatların yanı sıra çevreye verilen zararları da göz önünde bulunduran bir yolculuk paylaşım platformu olan yolyola.com, İstanbul trafiğine çare olmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili 17 Eylül 2013 günü Yeşil İş Konferansı’nda konuşan ve projenin lansmanını yapan Barış Akbaş, “Yurtdışında yıllardır kullanılan yolculuk paylaşım sisteminin artık Türkiye’de kurulmasının zamanı gelmişti. yolyola.com, çevre dostu, yoğun trafik düşmanı, ekonomik, pratik, paylaşımcı ve tüm bunların birleştiricisi olarak sürdürülebilir kavramlarını misyon ediniyor. Yolların boşalması için önce arabaların dolması lazım” dedi.

İnternet üzerinden hizmet veren bir yolculuk paylaşım sitesi olan yolyola.com, İstanbul’da bir yerden bir yere giderken birbirine yakın yolları kullananları aynı adreste buluşturuyor. Sürücüler yolyola.com’da öncelikle yaptıkları yolculuğu tanımlıyor ve kendilerine uygun olan yolculuklara rezervasyon yapıyorlar. Anlaşan yolcular beraber yolculuk yaparak Ekopuan kazanıyorlar ve puanlarını kullanarak çevre dostu markalardan indirim ve hediyeler alıyorlar. Her gün araçlarında tek başına yolculuk yapanları tek araçta birleştiren yolyola.com, böylece trafik sorununa da alternatif çözümlerden birisi olmayı hedefliyor.

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir