Bunları biliyor musunuz?

Şehirde yaşıyorum. Kış lastiğine neden ihtiyacım olsun?

Hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde, yaz lastiklerinde kullanılan bileşim olması gerekenden daha sert bir hal alır ve bu da düşük yol tutuşa ve uzun fren mesafesine yol açar. Şehir içinde veya değil 7°C’nin altındaki her koşulda kış lastiği kullanılmalı.

Kış lastikleri daha pahalı, neden daha fazla para vereyim?

İki set lastik almış olacaksınız: Bir set kış lastiği ve bir set yaz lastiği. Soğuk havalarda kış lastiği, sıcak havalarda yaz lastiği kullanarak hem güvenliğinizi sağlamış hem de lastik ömrünüzü artırmış olursunuz.

Eğer kış lastikleri daha iyi performans gösteriyorsa neden tüm yıl boyunca kış lastiği kullanmayayım?

Kış lastikleri 7°C’nin altındaki hava sıcaklıkları için geliştirilmiştir. Yaz lastiklerinden daha yumuşak olan yapıları 7°C’nin üzerinde daha hızlı yıpranır ve yaz lastikleri kadar iyi performans gösteremez.

Kış lastiklerini yalnızca karlı havalarda mı kullanmalıyım?

Hayır. Kış lastikleri karlı, ıslak veya kuru, her türlü zeminde yüksek performans ve güvenlik sağlar. Karlı havalarda derin ve esnek kanalları ile karı hapsederek üstün yol tutuş sağladığı gibi ıslak zeminde de üstün su tahliyesi özelliği sayesinde yaz lastiklerinden çok daha iyi bir performans sergiler. Ayrıca, özel bileşimi sayesinde kuru ve soğuk zeminleri de daha iyi kavrar.

Sadece çekişin olduğu tekerleklere kış lastiği taksam ve diğer iki tekerimde yaz lastikleri kalsa… Uygun olur mu?

Bu kesinlikle tavsiye edilmez ve güvenli değildir. Patinaj, aracın dengesinin bozulması ve yoldan çıkma gibi durumların oluşma tehlikesi çok yüksektir.

Kış lastikleri kullanırken, zincirli lastiklerde olduğu gibi çok düşük bir hızda mı seyretmem gerekir?

Hayır, zincirli lastiklerle 50 km/s’ten daha hızlı gidilemez. Uygun bir kış lastiği ile ise 270 km/s hıza kadar güvenli bir şekilde seyredilebilir.

Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmaya devam edersem, aracın kontrolünü sağlamam zorlaşır mı?

Kış lastikleri 7°C’nin altında sıcaklıklarda yaz lastiklerine göre ıslak zeminde %10, karlı zeminde ise %20 daha kısa fren mesafesi sağlar. Böylece aracınızı daha etkin bir biçimde kontrol edebilirsiniz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir