Farklı şişirilmiş lastiklerin yakıt tüketimi ve lastiğin ömrüne etkisi var mıdır?

Aracınıza fabrikada takılan lastikler; sürüş konforu, diş ömrü ve performans özelliklerini en iyi şekilde birleştirecek şekilde tasarlanmıştır. Lastikler, aracın sürüş özelliklerini büyük ölçüde etkiler. Lastik tipi, boyutlar, lastik basıncı ve hız değeri aracın dinamiği ve performansı açısından çok önemlidir.
Lastiğin hava basıncının gerekenden az ya da çok olması, onarımı mümkün olamayacak hasarlara yol açabilir. Ayrıca, lastiğin düzensiz ve erken aşınmasına neden olur. Hava basıncı, lastik soğukken ölçülmelidir. Araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine mutlaka uyulmalıdır.
Lastik basıncı zamanla azalır ve bu doğal bir durumdur. Lastik basıncı aynı zamanda ortam sıcaklığına bağlı olarak da değişir. Araç bir kaç kilometre sürüldükten sonra bile lastikler ısınır ve basınç artar, bu yüzden lastikler sıcakken basınç kontrol edildiğinde hava boşaltılmamalıdır. Ancak eğer basınç düşük ise arttırılmalıdır. Farklı şişirilmiş lastikler yakıt tüketimini, lastiğin ömrünü ve otomobilin yol tutusunu etkiler. Düşük basınçlı lastiklerle sürüş, lastiklerin aşırı ısınmasına ve parçalanmasına yol açabilir.
Lastiklerdeki basınç değişimleri 3 sınıfta incelenir. Bunlar;
Lastiklerde az hava: Lastik basınçları çok düşük olduğunda, lastikler aşırı ısınır ve içten hasar görür, dişleri ayrılır ve hatta yüksek devirlerde patlayabilir.
Lastiklerde fazla hava: Bu durum lastiğin yol arızalarına/pürüzlülüğüne direncini azaltır. Yerle temas azaldığından sürüş rahatlar. Aynı zamanda taban ortasında aşırı aşınmaya sebep olur.
Lastiklerde normal hava: Bu durum lastik tabanının yola tam olarak uyum göstermesini sağlar.
Sonuç olarak lastikleri değiştirirken, dört tekerleğe de aynı tip, boyutlarda ve tercihen aynı marka lastikler takmaya dikkat edilmelidir. Aracınızın lastik basınçlarını kullanıcı el kitabında belirtilen değerlerde tutmaya çalışınız. Lastiklerin önerilen basınçta olması, en uygun sürüş konforu, güvenlik ve performans bileşimi sağlayacaktır. Doğru lastik basıncı daha eşit bir aşınmayla sonuçlanır. En iyi çekiş ve lastiklerde daha dengeli bir aşınma elde etmek için bu durum çok önemlidir.
Önemli Not: Lastik basıncını lastikler soğuk olduğunda kontrol edin. Sıcak lastikler üzerinde yapılacak ölçümler yanlış olur. Lastikler araç 1.6 km kullanıldıktan sonra ısınır ve bundan sonra hareketsiz halde üç saat sıcak kalır.
Önemli Uyarı: Kesinlikle aracınızı aşırı yüklemeyin. Daima doğru olarak şişirilmiş lastikler kullanın. Lastik havalarını lastikler soğuk (ortam sıcaklığında) olduğunda kontrol edin.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. ilhami dedi ki:

    selam, aracım 99 model volvo c70 225 beygir. ağırlığı 1600kg. kılavuzunda ideal lastik basıncı 33 psi çıkıyor. aldığım ama henüz takmadığım yaz lastiğim vredestein ulrac essential. lastiğin web sayfasında araç modelime göre ön ve arka lastik(essential serisi için) için 2.9 bar yani 42 psi tavsiye etmiş. lastik basıncımı hangisine göre yapmalıyım.
    teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir