Audi hibrit R18 E-tron quattro ile Le Mans’da tarih yazdı!

Geleceğin teknolojisi olarak gösterilen hibrit araç teknolojisi, Audi ile dünyanın en zorlu yarışı Le Mans 24 Hours’da zirveye ulaştı. Audi R18 e-tron quattro, son teknoloji ürünleri benzinli ve dizel araçları geride bırakarak Le Mans’ı kazanan ilk hibrit araç oldu 

Alman pilot Andre Lotterer, dizel hibrit R18 e-tron quattro ile Le Mans 24 Hours’da Audi’ye son 13 yılda 11’inci zaferini kazandırdı. Ayrıca diğer hibrit R18 e-tron quattro da ikinci olurken, ilk üç sıra yine Audi araçlarının oldu.

Audi, 16-17 Haziran’da Fransa’daki Sarthe pistinde düzenlenen efsanevi Le Mans 24 Hours yarışında bir devrim gerçekleştirdi. Bugüne kadar başta quattro ile olmak üzere Dünya Ralli Şampiyonası ve Le Mans 24 Hours’da teknolojisiyle birçok gelişmeye imza atan Audi, bu kez de e-tron teknolojisi ile adını tarihe yazdırdı. Audi, dünyanın en büyük ve önemli marka takımlarının 24 saat durmadan yarıştığı Le Mans 24 Hours’ta bir hibrit araç ile zafere ulaşan ilk marka ve takım oldu.

Rupert Stadler: “Mühendislerimizin ve teknolojimizin başarısı”

Alman pilot Andre Lottere, hibrit R18 e-tron quattro ile pole pozisyonunda başladığı yarışı 24 saat sonra en önde kazanarak, Audi’nin hibrit ve elektrikli motor teknolojisinin geldiği son noktayı gözler önüne serdi. Bu zafer ile Audi, son 13 yılda Le Mans 24 Hours’da 10’uncu birinciliğini kazanmış oldu. Audi R18 quattro, 2006’da bu yarışı kazanan ilk dizel araç olmuştu. Hibrit R18 e-tron quattro’nun zaferini pist kenarından izleyen Audi A.G CEO’su Rupert Stadler, “Dünyanın en ünlü dayanıklılık yarışı olan Le Mans’daki bu başarıyla, araçlarımızın teknolojik gelişmeleri ve mühendislerimizin uzmanlıkları bir kez daha gözler önüne serildi. Ultra hafiflik tasarımı ile e-tron quattro çalışmalarını birleştiren bir teknolojinin, ilk kez denendiği platformda, ilk yılda kazandığı başarının bizim için anlamı çok büyük” diye konuştu.

510 HP’lik Gelecek!

R18 e-tron quattro, ultra hafiflik tasarım felsefesi, e-tron elektrikli motor teknolojisi ve quattro ile Audi’nin tüm üretim felsefesini birleştiriyor. Motor sporlarında bir devri kapatarak yenisini açan Audi R18 e-tron quattro’nun 3.7 litre V6 TDI dizel motoru 510 HP’lik güç üretiyor. Dizel motor, gücü arka tekerleklere aktarırken, ön tekerlekler de kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çeviriyor. Yarış anında araçta oluşan ani frenlemelerle açığa çıkan kinetik enerji, ön tekerleklerdeki jeneratörler yardımı ile elektrik enerjisine dönüşüyor. Daha sonra bu elektrik motoru, hızlanma tekrar başladığında kısa bir süre içinde araca 204 HP’lik ek bir güç sağlıyor.

İlk üç sırada Audi’nin

Le Mans’da ikisi R18 E-tron quattro, ikisi de elektrik motorsuz ikizi olan R18 ultra olmak üzere 4 araç ile yarışan Audi, ilk üç sırayı kimseye kaptırmadı. André Lotterer – Marcel Fässler – Benoît Tréluyer’den oluşan ekip, R18 e-tron quattro ile birinci olurken, yine R18 E-tron quattro ile mücadele eden Tom Kristensen – Dindo Capello – Allan McNish ekibi ikinci sırada yer aldı. Oliver Jarvis – Marco Bonanomi – Mike Rockenfeller ise dizel Audi R18 quattro ile üçüncü oldu.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir