24 Saat Le Mans yarışında AUDİ Galip Geldi

Dünyanın en çetin yarışı olan 24 saatlik efsanevi Le Mans’ta, Audi’nin ultra hafif teknolojisi yine galip geldi. Kara Yok Edici adı takılan Audi R18 TDI, alüminyum ve karbon fiber gövdesi ile rakiplerinin arasından süzülerek, Audi’ye Le Mans 24’te 13 yılda 10’uncu birinciliğini getirdi.

Fransa’da bu yıl 79’uncusu düzenlenen ve dünyanın en zorlu yarışı olarak kabul edilen 24 saatlik efsanevi Le Mans yarışında, kazanan yine Audi oldu. 250 bin yarış severin pistten, milyonlarcasının da TV’lerinin başından izlediği yarışta, Audi takımı üç R18 TDI ile yarıştı. İki aracın kazalar nedeniyle yarış dışında kalmasının ardından, markanın tüm umutları “2”numaralı araca ve onun üç pilotu Marcel Fassler (İsviçre), Andre Lotterer (Almanya) ve Benoit Treluyer’e (Fransa)  kaldı. Bu üç deneyimli pilot da umutları boşa çıkarmadı. Peugeot ile süren burun buruna mücadeleden galip gelerek, birincilik kupasını kaldırdı.

Ultrahafif teknolojinin zaferi

Yarış sırasında Audi iki tehlikeli kaza geçirdi. 1 numaralı aracın pilotu Mike Rockenfeller, saatte 300 kilometre hızla giderken, GT kategorisinde yarışan bir araç ile çarpıştı. Rockenfeller’ın aracı saatte 270 kilometre hızla bariyerlere çarptı. Ancak pilot Audi’nin karbon fiber bloktan oluşan gövdesinin oluşturduğu pasif güvenlik sayesinde yara almadı. 3 numaralı aracın pilotu Alan McNish de yarış dışı kaldığı kazadan yara almadı. Zaferin ardından bir açıklama yapan Audi AG Yönetim Kurulu Başkanı Rupert Stadler, “Bu zafer Audi’nin ulta-hafif teknolojisinin çok zorlu koşullarda kazandığı bir zaferdir. Geçen yıl Audi olarak dayanıklılığı ve verimlilikle zafer kazanmıştık. Bu yıl da hızımıyla bu ödülü hak ettik”diye konuştu.

Tercih yine dizel oldu

R10 modeliyle başlayan dizel motor kullanımı geleneğini bozmayan Audi’nin R18’deki tercihi de dizel oldu. R18, 3.7 litrelik V6 TDI motoruyla yarıştı. Ayrıca yeni geliştirilen 6 vitesli şanzımanı da, bu küçük ama güçlü motora eşlik etti. Audi ilk kez R18’de, farın tümünde LED aydınlatma kullandı. Bu teknolojinin gelecek yıllarda satışa sunulacak Audi modellerinde de kullanılması bekleniyor. LED farlar, gündüz “1”sayısını yansıtıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir