Geri çağırmanın (Recall) anatomi patolojisi

Maalesef yıllar önce mahkeme kararlarına rağmen,

vuku bulan birçok olaya sürücü kusuru diye direnen bazı firmalar,

son yıllarda hem iyileştirme çalışmaları

hem de tüketicilerin ürün hakkındaki şikâyetlerinden dolayı

araçlarını “geri çağırmak”zorunda kaldı.

Peki buraya nasıl gelindi.

Kurumsal prestij,

üretimde kalite,

müşteriye saygı

ve

gelişen yasal zorunluluklar

denkleminde

karşımızda dağ gibi olmuş ve dikilmiş bir anotomi: Geri Çağırma.

Toyota’nın gaz pedalında yaşanan sorunlardan dolayı milyonlarca aracı geri çağırması Time konu oldu.

Time Dergisi’nin “Tarihin en büyük 10 hatalı ürün vakası”haberinde, otomotiv sektörü üç farklı firma ve 3 farklı problemle yer aldı.

Bunlar;

Toyota’nın gaz pedalı odaklı yaklaşık 8 milyon aracı geri çağırması,

1970’li yıllarda güvenlik tarafında yaşanan sıkıntı nedeniyle (benzin deposunu

yerleştirilme biçiminin ciddi bir kazada patlamaya yol açabileceği endişesi karşı ek

önlemler alınması amacıyla) 1,5 milyon Ford Pinto’nun geri çağrılması,

ve

2000 yılında 6,5 milyon lastiği geri çağıranBridgestone/Firestone,

Bunlarla birlikte son bir yıl içinde otomotiv sekterindeki meydana gelen büyük çaplı geri çağırmalara bir göz attığımızda,

liste oldukça kabarık ve prestijli!

Ford, Toyota, Honda, Audi, Volvo, GM ve Jaguar.

Ford: Ford, Fusion ve Milan model hibrid araçlarında bir fren sorunu (fren pedalının durmadan önce olması gerekenden daha fazla içeri girdiği ve aracın da zor yavaşladığı) saptandığını açıkladı (05 Şubat 2010).

Toyota: Toyota, pedal problemi nedeniyle, 2 milyon 300 bin araç sahibini uyarmış ve soruna çözüm bulununcaya kadar RAV-4, Highlander, Corolla, Camry, Venza, Matrix, Pontiac Vibe ve Avalon’un üretimini durdurdu (Kısa bir süre sonra probleme çözüm bulunduğu duyuruldu). Geri çağırma, 2008 ve 2010 yılları arasında üretilmiş bazı modellerle, Avrupa ve Çin’de satılmış araçları da kapsıyor. Şirkete göre, imalat hatasından ötürü gaz pedalına basıldığında; pedal, ya yavaş geri dönüyor ya da döşemedeki paspasa takılıp kalıyor. Şirket, araçların gaz pedalı mekanizmasının aşındığını ve bazı durumlarda takıldığı için geri çağrılma kararı aldığını bildirdi. Pedal probleminin, aracın hızının artmasına ve durmasının zorlaşmasına neden olduğu bilgilerine yer verildi. Ayrıca Japon otomobil üreticisi, hibrid Prius modelinin fren sisteminde de sorun olduğunu duyurdu (28 Ocak 2010’dan bu güne).

Honda: Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da satılan Honda’nın Fit ve Jazz modellerinin geri çağrıldığını duyurdu. Karardan İngiltere’de 171 bin 372, ABD’de ise 140 bin aracın etkileneceği ifade edildi. Açıklamada, geri çağırma kararının araç pencerelerinin açma ve kapama sisteminde oluşan hata nedeniyle alındığı bildirildi. İngiliz The Times gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde ise bu teknik hatanın Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir çocuğun ölümüne neden olduğu belirtildi. Honda; Güney Afrika’da, 2002-2008 model Jazz marka otomobilleri güvenlik gerekçesiyle geri çağırdı. Honda’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “bazı durumlarda, su sızması sonucu kısa devre yapan sürücü kapısı pencere düğmesinin inceleneceği ve modifiye” edileceği bildirildi.

Audi: Volkswagen AG’nin lüks segmentteki markası Audi, dünya genelinde 40.000 adet Q5 modeli SUV’u geri çağırma kararı aldı. Araçların geri çağrılmasına neden olarak sürücünün başını korumaya yönelik hava yastıkları açıldığında iç giydirme elemanlarında gevşeme olması gösterildi. Audi sözcüsü Stephan Oeri yaptığı açıklamada geri çağırma Aralık 2008 ile Mayıs 2009 tarihleri arasında üretilen araçlar için geçerli olacağını belirti. Sorun iç testlerde tespit edildiği ve müşteriler tarafından bildirilen bir olay bulunmadığını da vurguladı. Audi, 2006 yılında da 36.000 adet A8 sedan modeli aracını, hava yastıklarındaki sorun nedeniyle geri çağırmıştı.

Volvo: Benzin pompalarında tasarım hatası nedeniyle satılan 8 bin 500 aracını geri çağırdı (09 Temmuz 2009).

GM: Motorda yangın ihtimali var diye 1.5 milyon aracı geri çağırdı (Nisan 2009).

Jaguar: Jaguar ise fren sisteminde sorun tespit edilen 157 aracını geri çağırdı (Mayıs 2009).

Bu firmalarının ortak özelliği; itibarı yüksek, kendi alanında müşteri güveni oluşturmuş köklü firma ve markalar olması.

Yakın zamana kadar kusur itirafının uzantısı olarak yapılan “geri çağırma”duyurularının, firmaları küçültmediğini aksine güvenilirlik endeksini daha da arttırdığını görüyoruz.

Haberin çok hızlı yayıldığı günümüzde firmaların “kusur itirafı”,

onları küçültecek mi yoksa “güvenilirlik endeksi’ni daha da yükseltecek mi?

Doğrusu bunu bilmiyorum./bilemiyorum.

Bekleyelim ve görelim.

Sözü artık daha da yormak istemiyorum.

ANCAK

Ülkemizle ilgili de bir not düşmek zorunda hissediyorum kendimi.

Aksi takdirde yazım eksik olucak.

Benim bildiğim ve takip ettiğim kadarıyla kusurundan dolayı ürününü geri çağıran bir “Türk firması”yok.

Bunu çok manidar buluyorum!!!

Kusursuz ürün üretecek kadar iyi ARGE çalışmalarımız ve üretim proseslerimiz var!!!

Diye düşünmek istiyorum!!!

ANCAK

Öyle değil.

Keşke öyle olsaydı.

Ben bunu kurumsal prestijin, müşteriye saygının ve yasal müeyyidelerin eksikliğine/zayıflığına bağlıyorum.

Kimse kusura bakmasın.

Üzülerek yazıyorum.

Çünkü bende bu coğrafyanın insanıyım.

Artık bir markanın, sorun gördüğü aracı geri çağırmasına alışmamız lazım.

Bugün dünyanın en büyük otomotiv devleri gerektiğinde araçlarını geri çağırıyor.

Bu onların kötü araç yaptığı anlamına gelmiyor.

Tam tersine müşterilerine verdikleri değeri gösteriyor.

Hatalı ürüne sahip firmaların ürünlerine sahip çıkması dileğiyle.

Not:

Ford Pinto: Ford Pinto, 1970’li yıllarda güvenlik tarafında yaşanan sıkıntı nedeniyle dikkatleri çekmişti. Araç daha piyasaya sunulmadan, benzin deposunun yerleştirilme biçiminin ciddi bir kazada patlamaya yol açabileceği endişesi ortaya çıkmıştı. Açılan birçok dava sonrasında, şirket 1.5 milyon aracı geri çağırmış ve patlama riskine karşı ek önlemler almıştı.

Bridgestone/Firestone lastik üreticisi: Bridgestone/Firestone lastik üreticisi, otomobil tarihindeki en büyük geri çağırmayı 700’den fazla kazada 175 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra yaptı. Şirket 2000 yılında 6.5 milyon lastiği geri çağırdı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir