Çizgimizi Uzatmak

Yaşam amacı, insanları hayata bağlar. Bu amaç güçlü beslenirse beraberinde; tatlı rekabeti, birlikte çalışmayı, başarıyı ve mutluluğu getirir. İnsana güzel bakmayı, güzel görmeyi, güzel düşünmeyi ve de güzel yapmayı öğretir.

***

Öğretmen sınıftaki zeki fakat bir o kadar kıskanç öğrencisine:
“Niçin arkadaşlarını çekemiyor, onların yaptıklarını bozup kavga ediyorsun?” diye sordu.
Öğrenci, bir süre düşündükten sonra,
“Çünkü onların beni geçmelerini istemiyorum” dedi. “En iyi ben olmalıyım.”
Öğretmen, masasından kalktı, eline bir parça tebeşir aldı ve yere 20 cm uzunluğunda bir çizgi çekti, kıskanç öğrenciye bakarak,
“Bu çizgiyi nasıl kısaltırsın?” dedi.
Öğrenci bir süre bu çizgiyi inceleyip içinde çizgiyi birçok parçaya bölmek de olan birkaç yanıt verdi.
Öğretmen, yanıtları kabul etmedi ve yere ilk çizdiği 20 cm uzunluğundaki çizgiden daha uzun bir çizgi çekti.
“Şimdi birinci çizgi nasıl görünüyor?” diye sordu.
Öğrenci utanarak ve sıkılarak,
“Daha kısa” diyerek başını öne eğdi.
Öğretmen bu yanıt üzerine öğrencisine unutmaması gereken şu anlamlı öğüdünü verdi:
Bilgini ve yeteneklerini artırarak kendi çizgini uzatman, rakibinin çizgisini bölmeye çalışmandan daha erdemli ve adil bir yaklaşımdır.” dedi.

***

Hayatta başarılı olmak, yaşamdan zevk almak, kısa sürede daha çok başarıya imza atmak ve gelecek nesillere değerli bir şeyler bırakabilmek için, her bireyin kendini zirveye taşıyacak bir yaşam amacı ve hayat gayesi belirlemesi ve bu doğrultuda sistemli bir şekilde ilerlemesi/gelişmesi gerekmektedir. Bunu yaparken de başkalarının çizgisini kısaltmak yerine kendi çizgimizi uzatmanın yoluna bakmak gerekir.

Sözün özü: İyiden, doğrudan, güzelden, faydalıdan, adaletli olandan yana olmak ve bu ilkeler doğrultusunda azimle hedefe doğru yol almaktan şaşmamak gerekir.

Önce refîksonra tarîk.

Özlü Sözler:

  • Tarif efrafını cami ağyarını mani olmalı. Yani açıklama/söz içinde bulunması gerekenleri içinde bulundurmalı, dışarda kalması gerekenleri de dışarda bırakmalıdır.
  • Evvel refikBadel tarık. Önce yoldaş, sonra yol.

Yararlanılan Kaynaklar:

Mustafa Yılmaz, “Hayata Değer Katmak İçin Hedef Belirle”, www.gencgelisim.com, Erişim Tarihi: 02/02/2015.

İsimsiz, “Önce Kendi Çizgini Uzat”, www.kisiselbasari.com, Erişim Tarihi: 02/02/2015.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir