Yanmanın optimizasyonunda “Çalışma Nokta Kontrol Metodu” ve “Aktif Yanma Kontrol Metodu”

İçten yanmalı motorlarda yanma optimizasyonunda, “Çalışma Nokta Kontrol Metodu” motorun genel isletme şartlarında yaygın olarak kullanılırken, “Aktif Yanma Kontrol Metodu” motor geliştirme ve araştırmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. 
Çalışma Nokta Kontrol Metodu, taşıt teknolojisi alanında yüksek performanslı ve sıfır kirletici madde emisyonlu içten yanmalı motorların gelişimleri için oldukça modern bir yöntem olarak ön palana çıkmaktadır. Özellikle binek taşıtların motorlarında yaygın olarak kullanılan çalışma nokta kontrol metodu, motorun yanma verimini artırmakta ve emisyon miktarını azaltmakta büyük katkı sağlayabilmektedir. Gelişen taşıt teknolojileri, Çalışma Nokta Kontrol Metodu’nun içten yanmalı motorun kullanıldığı tüm taşıtlarda kullanılabilme olanağı sağlamaktadır. 
Günümüz taşıt elektronik teknolojisi, çalışma nokta kontrol metodu gibi geri dönüt kontrollü sistemlerin
taşıtlarda kullanımına olanak sağlayıcı yönde gelişmektedir. Taşıtlarda kullanılan mekatronik sistemlerin, içten yanmalı motorların kontrolünde kullanımının yaygınlaşması yakın gelecekte daha verimli ve düşük emisyon oranına sahip taşıtların üretiminde önemli etkiye sahip olacaktır.
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir