Otomatik şanzımanın dezavantajları nelerdir?

·         Tork konvertörde tork kayıpları olduğu için maksimum hızları manüel şanzımanlara göre düşüktür.
·         Motordan gelen giriş torku şanzımana geçerken %4-5 oranında enerji kaybına uğrar. Bu durum yakıt sarfiyatını artırır.
·         Otomatik şanzımanlı araçlar itilerek kesinlikle çalıştırılamazlar.
·         Kullanılan yağ son derece temiz olmak zorundadır.
·         Otomatik şanzıman yağı pahalı ve özeldir.
·         Otomatik şanzıman, manüel şanzımana göre daha pahalı ve işçiliği daha zordur.
·         Fren balataları, kampana ve disk aşıntısı fazladır.
·         Motor kompresyon freni yada yığılması zayıftır.
·         Tahrikli tekerleklerinden çekmek gerektiği zaman boşa alınsa bile şanzımana zarar verme tehlikesi mevcut olduğundan düşük hızlarda ve kısa mesafede çekme kısıtlaması vardır.
·         Vitese takıp marş basarak trafik açısından uygun olmayan ya da tehlikeli bir yerde stop edip kalmış aracı yürütmek imkânsızdır.
·         Eğer şanzıman elektronik değil ve tam hidrolik ise karda patinaja geçmemesi için aracı 2. ya da daha büyük ve torksuz bir vitesle kaldırmak imkânsızdır.
·         Otomatik şanzımanın yaygın olmadığı ülkelerde ve bölgelerde genelde satış fiyatı yüksek ve ikinci el fiyatı ise genelde düşüktür.
·         Yokuşta geri kaçırmadığı için öndeki araç geriye kaçırırsa aracı geriye kaçırarak kurtarmak mümkün değildir.
Kaynak: Otomatik şanzıman Opel eğitim notlarından istifade edilerek derlenmiştir (Derleme Tarihi: 08/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir