Neden kış lastiği?

Standart lastiklerden farklı olarak tasarlanmış kış lastikleri, karlı ve buzlu yollarda direksiyon hakimiyetini artırıp, durma mesafesini kısaltması nedeniyle son yıllarda daha fazla tercih ediliyor. Sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastiğine geçilmesi gerektiği ve kış aylarında meydana gelen trafik kazalarında lastik durumu ile doğru lastik seçiminin büyük önem taşıdığı göz önüne alındığında bu unsurun hayati önem taşıdığı ortaya çıkar.
Kış lastikleri, yalnızca karlı ve buzlu yollarda değil, özellikle Ekim ve Nisan ayları arasında değişken hava ve yol koşullarında aracın dengeli ve güvenli hareket etmesini sağlar. Kış lastikleri, özel olarak geliştirilmiş tasarımı ve hamuru ile en düşük hava sıcaklıklarında bile yumuşaklıklarını ve dayanıklılıklarını koruyan ve sıcaklık düşüşlerinde performanslarını kaybetmeyen lastiklerdir. Sürücülerin en çok zorlandıkları ıslak, çamurlu, kaygan, karlı, erimiş karlı ve buzlu zeminlerde yol tutuş, güçlü çekiş, güvenli frenleme, dengeli ve konforlu sürüş sağlar. Özel sırt desen tasarımı sayesinde suyu en hızlı şekilde tahliye ederek aquaplaning (suda kızaklama/yastıklama) riskini en aza indirir. Ayrıca kış lastikleri yumuşaklığını koruyabildiği için kuru zeminlerde de standart lastiklere göre kış mevsiminde yüksek performans gösterebilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir