Aracınızın kış sağlık check-up'ı nasıl yapılmalı?

Her yıl ilk kar yağışı birçok sürücüyü hazırlıksız yakalar. Oysa kışın hava ve yol koşulları hızlı ve beklenmedik bir şekilde değişebilir. Yollar görünürde kuru durumdan birkaç dakika içinde buzlu ve kaygan hale dönüşebilir. Beklenmedik kar yağışı saatler sürecek trafik sıkışıklığına ve saatlerce araçları bağlı bırakacak tıkalı yollara neden olabilir. Bu yüzden biran önce aracınızın kışa hazır olup olmadığını kontrol edin.
Kış süresince güvenli sürüş için aracınızın sert hava koşullarına önceden hazır olması büyük önem taşır. Bu sebeple aracınızın sağlam durumda olduğundan, doğru lastiklerin takılı olduğundan ve özel kış zorlukları ile mücadele etmek için yardımcı olacak malzemeleri aracınızda bulundurduğunuzdan emin olunuz. Aracınızı kışa hazırlamak için en doğru zaman sonbaharın sonudur.
Kış sürüşü son derece zorlayıcı olabilir. Kış koşullarında araç kullanan sürücülerin, tüm dikkatlerini yola vermesi son derece önemlidir. Ancak, doğru kış ekipmanı ve bazı önemli hazırlıklarla sürücülerin endişe etmesine gerek kalmaz.
Sürücülerin kış için yapması gereken en önemli hazırlıklardan biri araçlar için bir kış sağlık check-up’ı yaptırmaktır. Bu kontrolü kendisi yapmayı tercih eden deneyimli ve teknik eğitimli sürücü için aşağıdaki öğelerin ayrıntılı bir şekilde kontrol edilmesi öneriliyor:
Lastikler:
·         Yedek lastik dahil olmak üzere tüm lastikleri kontrol edin. Günümüzde modern lastikler binlerce kilometreye dayanacak şekilde geliştirilmektedir. Ancak kaldırım taşları, kenarlar ve yol üzerindeki keskin maddeler lastiğe zarar verebilir.
·         Tüm lastik yanaklarını ve dişlerini, yırtık ve çatlak gibi zararların olup olmadığını anlamak için görsel olarak kontrol edin. Lastiğin dişleri arasına saplanabilecek keskin maddelerin olup olmadığını, lastik dişlerinin eşit olmayan bir şekilde yıpranıp yıpranmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir yıpranma varsa bu araçların şasi süspansiyon ayarının bozuk olduğunun bir göstergesi olabilir. Bu durumda araç yetkili servisine danışın.
·         Lastikler yıprandıkça performansları değişir ve bu durum aracın fren mesafesini etkileyebilir; bu nedenle lastiklerin diş derinliğini düzenli olarak kontrol edin. Karlı kış yollarında yeteri kadar tutunma sağladığından emin olmak için kış lastikleri en az 4 mm. diş derinliğine sahip olmalıdır. Aracın lastik basıncını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, tüm lastiklerde valf kapakları olup olmadığını kontrol edin. Bunlar, lastiği kir ve neme karşı koruyacaktır.
·         Kış lastiklerine geçiş yapmak, yaz lastiklerinin bir sonraki bahara kadar güvenli bir şekilde depolanması gerektiği anlamına gelir. Birçok lastik bayisi satış sonrası hizmetlerinin bir parçası olarak lastik depolama hizmeti sunar.
Antifriz düzeyine bakın: Aracın cam sileceği ve motor soğutma sistemindeki antifriz düzeyini kontrol edin. Suyun donmamasını sağlamak için özel kış cam suyu ilave edin. En önemlisi, motor arızalarını önlemek için araçların radyatör sistemindeki antifriz düzeyinin yeterli olduğundan emin olun.
Akünün durumu: Eğer akü birkaç yıllıksa ve çıkartılabilir kapağa sahipse, elektrolit sıvısının düzeyini kontrol edin ve gerekliyse damıtılmış su ile doldurun.
Farlarınızı kontrol ettirin: Birçok otomobil servisi ve otomobil şirketi, aracın farlarının diğer sürücüleri rahatsız etmediğinden emin olmak için sonbaharda ücretsiz far kontrolleri ve ayarı yapmaktadır.
Cam sileceklerini kontrol edin: Yıpranmış cam silecekleri ön cam üzerinde kir bırakır ve en çok ihtiyacınız olduğu yağmur ve kar yağışı sırasında görüşü kısıtlar. Bu sebeple özellikle silecek lastiklerinin kontrol edilmesi çok önemlidir.
Tüm kapı lastiklerini yağlayın: Donmalarını önlemek için tüm kapıların lastiklerini kış gelmeden yağlayın.
Isıtma ve buz çözme / buğu giderme: Buharlanmış ön camı kurutmak ve araçta rahat etmek için iyi bir ısıtma sistemine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca arka cam buz çözücüyü kontrol edin.
Aracınıza gerekli malzemeleri koyun: İlk yardım takımları, buz kazıyıcı, aracın karını temizlemek için bir fırça, takviye kablosu, yoğun karlı bölgelere gitmeyi planlıyorsanız kar zinciri, acil durumda kullanılmak üzere bir fener ve ideal olarak bir flaş ışığını aracınızda bulundurun. Ayrıca, aracın kapılarının açılmaması durumunda garajda da bir buz çözücünün bulundurulması gerekir.
Yakıt durumu: Trafik tıkanıklığında yolda kalmamak için yakıt depoları sürekli dolu tutulmaya çalışılmalıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir