Araçlarda karakutu uygulaması ve karakutu yerleştirme kriterleri.

Kara kutu (Kaza veri belleği), tahmin edildiği üzere bir kaza kayıt cihazıdır. Aracın, kaza esnasında en az zarar görebileceği bir yere monte edilmelidir. Otobüslerde genellikle orta kapı basamak altına monte edilmektedir. Binek otomobillerde sağ ön koltuk altına, arka koltuğa ya da orta konsola yerleştirilir. Bu cihaz kazanın kısa bir süre öncesi ve sonrasında; dış sıcaklığı, aracın yakıt seviyesini, akü voltajı, motor devri, taşıt hızı, aracın yana yatma, koltuk konumları, araç doluluk miktarı, hem sürücü hem de yolcu hava yastığı, emniyet kemeri kullanımı, frenleme, çarpma şiddeti, araca gelen darbe şiddeti, far ve sinyal bilgileri gibi verileri sürekli kaydeder ve hafızasında tutar. Uygun programlar kullanılarak kara kutuda tutulan bilgilerle, gerçekleşen kazanın simülasyonu yapılabilir. İçerisindeki pil ile bilgileri uzun süre hafızasında tutabilir.
Konu İle İlgili Tanım[lar]:

Kaza veri belleği: Orijinal ifadesiyle “UDS-Black Box”olarak ifade edilen kaza veri belleği Türkçeye “kara kutu”olarak kazandırılabilir. Kara kutuya; saat/tarih, durum parametreleri (kontak, far, sinyal vs.), tekerlek devri, yanal ivmelenme, yön değiştirme ve boylamsal ivme gibi sensör verileri bilgi sağlar.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir