Röportaj: Ticari Araçlarda Üst Yapı Modeli

H. HÜSEYİN YAYLA

motsan-logoMotsan Otomotiv Metal Elek. Gıda İnş. Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Nevruz Çırak ile birlikteyiz.

Nevruz Bey ile Türkiye’nin otomotiv pazarındaki gelişmelerine paralel olarak ticari araçlardaki üst yapı açıklarını, üretim ve pazarlama faaliyetlerini konuştuk.

Sn. Nevruz Çırak önce sizi tanıyalım, Motsan’daki göreviniz nedir?

1982 Kadıköy doğumluyum, Eskişehir A.Ö.F. İşletme mezunuyum. Yaklaşık 13 senedir ticari araçlara yönelik üst yapı üretimi yapan firmalarda Satın alma Müdürlüğü ve Satış Müdürlüğü görevlerini üstlendim. En son olarak Motsan Otomotiv Metal Elek. Gıda inş. Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti.(aile şirketimizde) genel müdür olarak görev yapmaktayım. Babamızdan aldığımız işi kardeşim Yavuz Çırak ile birlikte elimizden geldiğince büyütmeye çalışıyoruz.

Yavuz Çırak, 1986 Kadıköy doğumlu, Yeditepe Görsel İletişim ve Tasarım mezunu

Motsan ne zaman kuruldu, faaliyetleri neler?

Motsan resmi olarak 2010 yılında kuruldu. Bundan önceki üretimlerimizi Iveco bayiliğimiz altında sürdürüyorduk. Ticari araçlardaki üst yapı imalatında daha profesyonel bir çerçeve çizmeyi hedeflediğimiz noktada,  Motsan markasını yarattık. Motsan ile birlikte, üstyapı üretimini  ticari araç satışından ayırarak  farklı branşlarda kendi alanında büyümeye devam etmiş bulunmaktayız. Şu andaki faaliyetlerimiz arasında ticari araçlara üst yapı çeşitleri olarak; açık saç kasa, kapalı saç kasa, frigo firik kasa, kayar brandalı kasa, tıbbi atık kasaları, özel tasarım (TV/radyolar için gezici tanıtım römorkları v.b.) kasaları, soğutuculu ( et, pastane v.b.) kasaları, kuru yük kasaları, ambulans kasaları, panelvan izolasyon v.b. ürünlerimizi sayabiliriz.

Anladığımız kadarıyla yapmış olduğunuz üretimlerle otomotiv sektöründe önemli bir eksiği kapatıyorsunuz. Bu açığı nasıl fark ettiniz?

23 yıldır devam eden Iveco Ana Bayiliğimizde satmış olduğumuz ticari araç müşterilerimizin taleplerini değerlendirmede beraber çalıştığımız firmaların bize yeterli cevap verememelerinden yola çıkarak, özellikle de kamyon ve kamyonetlerde kasa üretimlerimize başlamış bulunduk.

Otomotiv firmaları özellikle ticari araçlarda standart üretim yaptıklarından dolayı müşterilerin çeşitli üst yapı taleplerini karşılayamamaktadır. Açık kasa kamyonetlerde çoğunlukla şasi üretim gerçekleştiğinden üst yapı ihtiyacı doğmaktadır. Kapalı kasa kamyonetlerde ise donanım ve izolasyon eksiklerini kapatmak gerekiyordu. Yetkili satıcılar, ticari araç satışlarında müşterilerden gelen bu tür talepleri karşılamak adına sürekli arayış içerisinde oldular. Piyasada bu üretimleri gerçekleştiren firmalar vardı ama firma yapıları gereği yüksek adetli talepleri karşılayamıyorlardı. Biz bu açıkları gördük ve hızlı üretime geçtik.

Motsan olarak rakiplerinizle aranızdaki en önemli fark sizce nedir?

Motsan olarak rakiplerimizden bizi ayırt en önemli farklardan biri seri üretim ve uygun fiyatlarımızdır. Piyasadaki en uygun fiyatlı ürünleri sattığımızı söyleyebilirim. Bunun nedeni ise tamamen stok çokluğundandır. Üretim yapan bir firmanın dikkat etmesi gereken en önemli unsurlarından biri stokunun bolluğudur. Bünyemizde hali hazırda 250 kasa çıkaracak stokumuz mevcuttur.

Tercih edilmemizin diğer bir nedeni de; biz ürettiğimiz her kasayla sanki ilk üretimimizmiş gibi hassasiyetle ilgilenir, her biri ile bire bir ilgilenir, her bir noktasını teslimat öncesi kontrol ederiz. Müşterilerimizin memnuniyeti bizim için her şeyden önce gelir.

Motsan olarak önümüzdeki yıllardaki yeni projeleriniz nelerdir?

Gelişen teknolojiye ayak uydurmak bakımından bazı multimedia çalışmalarımız başlamıştır. Eğlenceli tablet ve akıllı telefon uygulamaları sayesinde, müşterilerimiz TüvTürk ün geçerli sunduğu doğru araç karoser ölçülerini görebilecek ve araçlarına uygun kasaları seçebilecekler. Uygulamada bir de canlı yardım seçeneği olacak. Müşterilerimiz akıllarına takılan herhangi bir soruyu, uygulamada olan müşteri temsilcimize görüntülü konuşarak sorabilecekler. Böylelikle müşterilerimize doğrudan ulaşabileceğiz. Bu ve bunun gibi birçok çalışmalarımızı devam ettirerek piyasanın gereksinimlerini karşılamaya çalışacağız.

Son olarak Türkiye’nin otomotiv sektöründeki kurumsallaşma çabasını ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri hiç şüphe yok ki Otomotiv sektörüdür. Son yıllarda Marka ve Distribütör firmalardan ziyade bayi ve yetkili satıcılıkların kurumsallaşma çalışmalarının daha hızlı geliştiğini görmekteyim. Özellikle 2.el araç ticaretindeki yapılanmalarını takip ediyorum. Bu, son derece sevindirici ve ümit verici bir görüntüdür. Piyasaların 2.el ticaretini güvenilir ve kurumsal bir şekilde yapan firmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

15 yıllık bir maziye bakacak olursak daha önceden Avrupa’da çıkan bir araç modeli Türkiye’ye gelmesi 1 veya 2 seneyi buluyordu. Fakat son yıllarda lansmanı yapılan bir modeli; Avrupa ile aynı zamanda Türkiye yollarında da görmek mümkündür. Devlet teşvikleriyle beraber Türkiye Otomotiv Sektörünün daha da fazla büyüyeceğine ve kendi üretimini yapmaya başlayacağına eminim.

Ticari Araçlarda Üst Yapı Modeli

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. İpek Pekmezci dedi ki:

    Gerçekten ülkemizde Otomotiv sektörü üst düzeylere çıktı. Otomotiv sektörünün geldiği noktalar hayranlık uyandırıcı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir