Sürücüler kışa gerçekten hazır mı?

Soğuk hava lastikleri yol güvenliğini sağlıyor

Kış mevsiminin yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlaması ile birlikte trafikte yaşanan sorunlar da artış gösteriyor. Trafik Kaza İstatistikleri Kurumu’nun yayınladığı kaza istatistikleri raporuna göre 2011 yılında trafik kazalarının 16.000 adeti yani %15’i ıslak, karlı ve buzlu zeminde meydana geliyor. Kasım-Mart döneminde meydana gelen kazaların tüm yıla oranı %35. Kış lastiklerinin zorunluluğuna dair haberlerle birlikte kış lastikleri bilinicin arttığını vurgulayan Pirelli, kar yağışı olmasa da hava sıcaklığının 7 °C altına geçtiği Kasım-Mart döneminde özellikle ıslak zeminde yol güvenliğinin başlıca şartlarından biri olarak kış lastiği kullanımını öneriyor. Kış lastiklerini bu nedenle soğuk hava lastikleri olarak da adlandıran Pirelli, kış mevsimi öncesinde tüketicileri hazırlıklarını yapmaları konusunda uyarıyor ve kış lastikleri ile ilgili merak edilen soruları sizin için yanıtlıyor.

Soğuk hava şartlarında araç kullanmak zordur. Soğuyan hava ve zemin, yağmur, kar ve buzlanma gibi etkenler kaza riskini artırarak sürüş güvenliğini tehdit ediyor. Kış aylarında sürüş güvenliğini sağlamanın yolu ise çok basit: kış lastiği kullanmak.

Kış lastikleri özel bileşimleri ve ince lamelli desenleri sayesinde sadece karlı zeminlerde değil, soğuk havalarda, ıslak veya kuru zeminlerde en iyi yol tutuşu ve sürüş hâkimiyetini sağlamak üzere tasarlanmış durumda. Kış lastiklerini yanaklarındaki M+S (Mud&Snow-Çamur&Kar) harflerinden ve dağ üzerinde kar tanesi sembolünden tanımak mümkün. Kış lastiği kullanmamak için başvuruların bahanelerin başında; “Aracımı zaten şehir içinde kullanıyorum”, “Bu sene çok kar yağmayacakmış” ve “Ben zaten yavaş kullanıyorum” geliyor. Ancak gözden kaçırılan en önemli detay; hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde en iyi yaz lastiği bile yol tutuş performansını koruyamaz. Hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde kış lastiği kullanan sürücüleri ise 7 önemli avantaj bekliyor:

  1. Güvenlik: Kış lastikleri özel olarak düşük sıcaklıklar için geliştirilmiş durumda. Karda, yağmurda ve kuru zeminde yolu daha iyi tutarak yüksek güvenlik sağlıyor.
  2. Kızaklama etkisinin azalması: İleri derecede ıslak zeminde lastiğin suyu yeterince hızlı tahliye edememesi nedeniyle oluşan kızaklamaya karşı, kış lastikleri özel desenleri ve derin kanalları sayesinde suyu hızlı bir biçimde tahliye ediyor.
  3. Fren mesafesinin azalması: Yaz lastiklerine oranla, kış lastikleri soğuk hava ve ıslak zeminde %10, karlı zeminde ise %20 daha kısa fren mesafesi sağlıyor.
  4. Performans: 7°C’nin altında kış lastikleri daha yüksek performans ve sürüş konforu sağlıyor. Üstelik uygun koşullarda yaz lastiği veya zincirden daha yüksek hızlarda güvenli bir sürüş sunuyor.
  5. Pratiklik: Kış mevsimi başlangıcında takılan kış lastikleri her türlü hava koşulunda; kuru, ıslak veya karlı yollarda güvenle kullanılabilir ve zincir takma zahmetinden kurtarıyor.
  6. Tasarruf: Kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanmak en yüksek güvenliği sağlamakla kalmaz, lastiklerin ömrünü ve km performansını da önemli ölçüde artırıyor.
  7. Özgürlük: Kış lastikleri 7°C’nin altındaki her koşulda, hava koşullarının aniden değişeceği korkusu olmadan özgürce mobil olmak imkanı sunuyor.

Kış lastiklerinin sağladığı bu avantajlardan yararlanmak için ise lastiklerin basıncı, diş derinliği ve bütünlüğü düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.

Lastik Hava Basıncı: Hava basın düşük seviyeli lastikler ile aracın yol tutuş kabiliyeti ve direksiyon hakimiyeti azalır, ıslak zeminde aracın fren mesafesi uzar ve lastiklerin patlama riski artar.  Aynı zamanda düşük basınçlı lastiklerin dönem direnci yüksektir. Bu da yakıt tüketimini artırır. Düşük hava basınçlı lastiklerde lastiğin ömrü de azalır. Bu nedenle ayda en az bir kere lastiklerinin basıncını soğukken kontrol edilmesi gerekiyor.

Diş Derinliği: Diş derinliğinin yasal alt sınırı 1,6 mm olsa da, daha güvenli bir kullanım için Pirelli diş derinliği 4 mm’nin altına düştüğünde lastiklerin değiştirilmesini tavsiye ediyor. Derinliğin azalmasıyla orantılı olarak özellikle ıslak zeminde lastik performansında azalma olur.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir