Chery’den Türkiye’ye dev yatırım…

Çinli otomotiv grubu Chery’nin Türkiye distribütörü Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, Türkiye’ye yapılması planlanan yatırımın 3 kademeli olarak 5 yıl içinde 500 milyon doları bulacağını bildirdi.

Çinli otomotiv grubu Chery firması Genel Müdürü Wang Ke ve bölge sorumlusu Yankun He ile Mermer, Balıkesir’de bazı incelemeler ve görüşmelerde bulundu.

Burada Chery bayisini ziyaret eden heyet adına yaptığı açıklamada bulunan Mermer, Chery’nin Avrupa’ya açılmak üzere kurmayı planladığı yatırımla ilgili başlatılan fizibilite çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ve yeni teşvik sisteminin Türkiye’yi en şanslı ülke haline getirdiğini bildirdi.

Uzun süredir çalışmaları sürdürülen fabrika konusunda, yeni açıklanan teşvik sistemiyle birlikte önemli yol alındığını belirten Mermer, şöyle konuştu:

”Yeni teşvik sistemi, Çinli ortağımızın son derece ilgisini çekti. Çin’den gelen iki arkadaşımızla Marmara bölgesindeki bayilerimizin durumu yanında fizibilite çalışmalarında bulunduk. Chery firmasından gelen Wang Ke ile Yankun He, hazırlayacakları raporu Çin’deki üst yönetime sunacak.

Bunun olumlu olacağını düşünüyorum. Çünkü, yüzde 90 yol kat ettik. Daha önce teşvik yasasında bazı şeyler eksikti. Şu anda her şey yerine oturdu. Yeni teşvik sistemi, yatırım için Türkiye’yi en avantajlı ülke haline getirdi.”

Mermer, yurt dışı pazarlarda en yüksek araç satışıyla birinci sırada yer alan ilk Çinli otomobil firması Chery’in, Avrupa’nın yanı sıra İran başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine açılmayı hedeflediğini vurguladı.

Türkiye’deki lojistik imkanların, Çinli otomotiv devi tarafından dikkate alındığını anlatan Mermer, Çorlu’da dizel motor ve Karasu’da ise montaj fabrikasının kurulmasının planlandığını dile getirdi.

Alman firması motor fabrikası kuracak

Yatırımın 3 kademesinin bulunduğunu belirten Mermer, şöyle devam etti:

”3 kademeli olarak 5 yıl içerisinde yapılacak yatırım 500 milyon doları bulacak. İlk etapta 120 milyon dolar civarında tutan bir yatırım var. İki aşaması var bu yatırımın. Çorlu ve Karasu bölgesindeki çalışmalar sürüyor. Türkiye’de yapılacak motorun plan ve projesi var.

Çin’de benzin ucuz olduğu için, dizel motor üretimi söz konusu değil. Otomobil motor ve şanzımanlarını geliştiren Alman FEV şirketi, Çinli Chery ve bizim ortaklığımızda Çorlu’da motor fabrikası kurulacak. Daha sonra Karasu’da montaj da başlayacak. 5. yılın sonunda tamamen, boyasından, her türlü presine kadar olan kısmı gelişmiş bir fabrika olarak tamamlanacak.”

Otomotiv sektörünün temsilcilerinin buluşmasına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”Yerli bir otomobil Türkiye’de yapılsın” diye ışık yaktığını ve ”Babayiğit arıyoruz” dediğini vurgulayan Mermer, Türk, Çin ve Alman ortaklığıyla yapılacak yatırımlarla Türk otomobili yapma imkanı doğacağını anlattı.

Sağlayacakları ortaklıkla Türk malı motor üretileceğini belirten Mermer, ”Bu ortaklığın, Türk otomobilinin yolunu açacağına kesinlikle inanıyoruz. Son teşvik yasasının olumlu sonuçlarından yararlanıp üçlü ortaklıkla yerli otomobili üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Almanların teknolojide, Çinliler’in ise sektördeki konumuna dikkati çeken Mermer, Türkiye’nin ise teknik eleman noktasında yetenekli insan gücüne sahip olduğunu söyledi.

2 bin 700 kişiye istihdam

Chery Türkiye Üretim Tesisi’nin 5 yıllık yatırım süreci sonucunda 2 bin 700 kişiye istihdam sağlayacağını açıklayan Mermer, yan sanayi ile bu rakamın 10 bine ulaşacağını bildirdi.

Türkiye için çok ciddi bir yatırım olacağını dile getiren Mermer, Avrupa ve dünyada yaşanan krizlere dikkati çekerek iki yılı bulacak hazırlık sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Mermer, ”hemen otomobilin üretilmesinin kolay olmadığını” ifade ederek, ”Bir motoru bile tasarlamak yaklaşık 26 ay sürüyor. Bunlar çok önemli süreçler, teknik olayları var, testleri var. Bence Türkiye bunu yapabilir. Türk ortak olarak kendi üzerimize düşeni yapacağız. Sektörde 70. yıla giriyoruz. Yerli otomobil düşümüzü de gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için de iyi bir aday olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir