Otomotiv sektöründe mübarek üç aylar: Ekim, Kasım ve Aralık

Otomotivcilerin tabiriyle sektörde “mübarek üç aylara” girildi. Ekim, Kasım ve Aralık, otomotivciler için en çok satış yaptıkları ve yılı bitirdikleri üç ayı temsil ediyor.
Ama, üçüncü bir ÖTV indirimi yok. Hiç olmazsa hurda indiriminin hayata geçirilebileceğini umut edenlerin de eli boş. Yine de firmaların hemen tümü “ÖTV indirimi bizden” kampanyasına devam ediyorlar. Yılın son üç ayı ve 2010 için, göz alıcı yeni modellerle sert bir rekabet döneminin sinyalini veriyorlar.
15 Mart-15 Haziran tarihlerini kapsayan ve daha sonra ‘1. ÖTV indirim dönemi’ adını alacak bu dönem tam anlamıyla otomotive hayat öpücüğü oldu. Satışlar bir önceki aya oranla yüzde 253 arttı. Gerçek bir patlamanın yaşandığı Mart ayında 40 bin 622 adet binek, 14 bin 489 adet de hafif ticari araç satışıyla toplam olarak 55 bin 111’lik bir satış gerçekleşti. Otomotivcilere verilen bu ÖTV gazı, Haziran ayına kadar küçük gerilemeler olsa da devam etti. 15 Mart-15 Haziran dönemindeyse 232 bin 009 adet toplam araç satıldı. Bu rakam 2009 yılının dokuz aylık döneminde gerçekleşen satışların yüzde 55’ini oluşturuyor (1. ÖTV indirim döneminde vergi yüzde 36’dan yüzde 18’e indirildi. Yüzde 18’lik indirim ortalama bir araçta 3-4 bin TL’lik bir indirime yol açtı). Satışlar Nisan ayında, bir önceki aya oranla yüzde 4 gerilese de bunda en büyük etken firmaların en çok talep gören araçları tedarik edememesinden kaynaklanmıştı. Yani artık birçok marka, bazı modellerinde “yok satıyordu.” İndirim kapsamına giren 1.6 ve altındaki motor seçenekleri 1 ayda neredeyse tükenmişti çünkü.
ÖTV indiriminin biteceği 15 Haziran tarihinde ise toplam satışlar yüzde 3 oranında geriledi. Haziran ayında en çok merak edilen, ÖTV indiriminin ne olacağıydı. Uzun ve heyecanlı bir beklentinin ardından oran yüzde 27 olarak açıklandı. Temmuz ayında satışlar bir önceki aya oranla büyük ölçüde geriledi. Temmuz ayında toplam 28 bin 845 adet araç satıldı ve satış oranı bir önceki aya göre yüzde 117 oranında düştü. Zaten Ağustos da ramazan ayıydı. Otomotivcilerin inançlarına göre bu ayda satışlar durma noktasına gelirdi. Ancak bu kez öyle olmadı. Ağustos’ta toplam 35 bin 609 adet araç satıldı ve satışlar bir önceki aya oranla yüzde 23 arttı. Krizin göbeğinde, bu kadim inanç da yıkılmış oldu. Ve tarihi Eylül ayına gelindi. Eylül ayının son günü ÖTV indirimi biteceği için tarihi bir rekor kırıldı. Eylül ayında toplamda 81 bin 397 adet araç satıldı ve yüzde 285 artış görüldü.
İşte tam da bu nedenle 2010 yılında rekabet en üst sınıra dayanabilir. Bir toplantıda Otomobil Distribütörleri Derneği Başkanı İbrahim Aybar, “Devletten daha ne kadar teşvik isteyeceksiniz” sorusuna “Otomotivden alınan vergi ne zaman AB standartlarında olur, ondan sonra teşvik sorunumuz kalmaz” diyordu. 2010’un ilk üç ayından sonra hurda indirimi sürekli gündemde olabilir. Beklenti, 16 yaşından büyük araçların 3-4 bin TL’lik bir avantajla satılabilmesi yönünde. Ancak geçmişte de bu türde bir hurda indirimi yapılmış ve büyük istismarlar görülmüştü. Bu kez hurda indiriminden yararlanacak kişinin hurdaya ayrılacak aracın üç yıllık sahibi olması şartı eklenebilir.
ÖTV döneminin bilançosu
15 Mart’ta başlayan ve 30 Eylül’de sona eren ÖTV döneminde indirime yeni modellerle girenler, rakiplerine fark attı. Örneğin Audi A3, BMW 3 serisi, Chevrolet Cruze, Dacia Sandero, Fiat Albea ve Linea, Ford Focus ve Fiesta, Honda Civic, Hyundai Era, Lamborghini Gallardo, Mercedes C serisi, Nissan Qashqai, Porsche Cayanne, Renault Symbol ve Megane, Volkswagen Passat modelleriyle 9 ayda en çok satılan modelleri oluşturdular. Birçok birincinin çıktığı dokuz aylık dönemde, birinciler şöyle sıralandı. Renault en fazla binek otomobil satışında birinci olurken Tofaş hafif ticaride birinci oldu. Ford en fazla ithal binek dalında birinci olurken Hyundai de yerli otomobil alanında en çok satan marka oldu. Porsche en çok satılan lüks otomobil, Mazda ise geçen yıla oranla satışlarını en çok arttıran marka oldu. Ancak Mazda’ya bir parantez açmak gerekiyor. Mazda geçen yıl Türkiye’de Mazda Avrupa ve Türkiye distribütörü arasındaki sorunlar nedeniyle neredeyse hiç satılmamıştı.

Kaynak: Otomotiv editörü Ahmet Çelik’in haftalık Newsweek Dergisi’nde yazdığı “Kriz içinde rekorlar yılı”(20.10.2009) yazısından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir