Yılın son aylarında “yeni otomobil alacaklara önemli tavsiyeler” neler olmalı?

Küresel krizin en çok etkilediği sektörlerden biri olan otomotiv yeniden hareketlenmeye başladı.
Henüz tam anlamıyla toparlanmamış olan ekonomiye rağmen tüketici yeni modellerin cazibesine kapılıyor.
Tüketici kredileri ve kriz sonrasında sağlanan avantajlar ile cazip hale gelen sektörde hareket yurtiçinde rekor seviyelere çıkarken yurtdışında da yeni modellerin arka arka reklamları göze çarpıyor.
İşte fırsat yılın son günleri yeni bir otomobil almak için en uygun zaman. Auto Show’un sona ermesi ve stokların artması bayilerin mevcut satış hedeflerini revize etme istekleri tüketici için avantaja dönüşmüş durumda.
Eğer otomobil almayı planlıyorsanız bunları okumadan bayiye gitmeyin…
Markayı değil fırsatları alın: Almak istediğiniz modeli iyi tanıyarak işe başlayın. İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra beğendiğiniz modelle örtüşüp örtüşmediğine bakın ve ihtiyacınız olmayan özelliklere fazla para vermekten kaçının. Ayrıca ihtiyacınızı karşılayacak aracın segmentini tam olarak belirlemeniz en uygun teklifi almanıza yardımcı olacaktır.
Örneğin bir aile otomobiline ihtiyacınız varsa ana üreticilerin modellerini kıyaslamak doğru olacaktır. Sadece kampanyalar üzerinden tercih yapmak yerine araçlar hakkındaki otomobil dergileri ve forumlardaki değerlendirmeleri okumanız doğru olabilir (Ancak bazen forumlarda ve dergilerde duygusal yönlendirmelerde yapılabilmekte olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekir).
Rakip bayilerden fiyat alın: Seçeneklerinizi daralttıkça farklı bayilerden teklif almaya çalışın. Bulunduğunuz bölge ile sınırlı kalmamanız hem ucuza araç almanızı hem de istediğiniz renkte bir otomobile binmenizi sağlayabilir. Yapılan teklifleri not almanız daha sağlıklı seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.
En iyi finansman araçlarını kullanın: Otomobilinizi alırken bankaların yada otomotiv firmalarının finansman önerilerini dikkatli biçimde değerlendirmek birkaç bin TL’lik avantaj sağlayacaktır. Ülkemizde bir aracın değerinin en fazla yüzde 80'i oranında kredi kullanabileceğinizi unutmamalısınız. Leasing ise araç finansmanında bireysel kullanıcılara bir avantaj sağlamazken kurumsal kullanıcılara avantajlı olabilmektedir.
Garanti süresine ve kapsamına dikkat: Unutmamalı ki garanti süresi ve garantinin kapsamı dolaylı olarak aracın maliyetine etki etmektedir. Ayrıca üreticinin garanti şartlarını ve standartlarını ne kadar sağlayabildiği konusunda forumlar ve otomobil dergilerindeki yorumları gözden geçirin (Ancak bazen forumlarda ve dergilerde duygusal yönlendirmelerde yapılabilmekte olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekir).
Bayiden ekstralar koparmaya bakın: Satış yetkilileri satışı cazip hale getirmek icin MP3 çalar, uzaktan kumandalı anahtar, yolcu hava yastıkları, park sensöru vb. ekstraları aracınıza ekleyebilirler. Burada satış yetkilisi ile olan ilişkinizi doğru yönetmeniz daha fazla ekstra elde etmenizi sağlayabilir.
Kaynak: Ekotrent.com web sitesinde 15/11/2010 tarihinde yayımlanan “Yeni otomobil alacaklara 5 ipucu” yazısından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir