Test editörlüğü, fabrika test parkurları ya da işkence parkurları

İyi bir test için dört temel unsur vardır. Bunlar; test editörünün niteliği, iyi ve hassas teçhizatlar (ölçüm cihazları ve aletleri), yaygın olarak kabul edilen test direktiflerine uygunluk ve test parkurunun uygunluğudur. Testi editörünün; otomotiv ve araç kültürü, ergonomik anlayışı, iyi bir sürüş bilgisi ve pratiği, oldukça iyi bir gözlem ve mukayese yeteneği olmalıdır. Tüm bu yetenekler uygun test parkurunda; hassas ölçüm cihazları ve yaygın olarak kabul edilen test direktiflerine uygun olarak gerçekleştirildiğinde anlamlı olur [1].

Modern bilgisayarların şaşırtıcı performanslarına rağmen, uzun sürüş ömrü esnasında otomobil gövdesi üzerine etki eden bütün kuvvetlerin hassas bir şekilde simülasyonu yapılamaz. Bu nedenle, üreticiler hala yeni otomobillere ge­niş çaplı uygulamalı pratik testler yapmaktadırlar. Güç ak­tarma elemanları ve yürüyen aksamın aksine, gövde kalite­si, hassas bir şekilde belirlenmiş parkur sürüşlerinin yapıl­dığı, özel “işkence parkurları” üzerinde kontrol edilmelidir. Bu parkurlar, her çeşit diğer test imkanlarının da bulundu­ğu, üreticinin deneme alanlarında bulunur. Mekanik etkile­şimlerle birlikte, nem ve tuzun sebep oldukları mekanik etkiler de kontrol edilmelidir. Burada da, özel su sıçratma ve tuz püskürtme dahil olmak üzere gerçek sürüş testleri ya­pılmalıdır. Sürüş takımı, sık sık çok çetin yol ve iklim şart­ları ile karşılaşılan ülkelerde olmak üzere, yollarda milyon­larca kilometre kat etmektedir. Amaçları, yeni modelin seri üretimine başlamadan önce, sadece her bir elemanın de­ğil, aynı zamanda aracın bir bütün olarak uzun süre doğru ve güvenilir çalıştığından emin olmaktır [2].

 

Kaynak:

1. Abdullah Demir, "Test editörlüğünün kriterleri ve geleceği", Otohaber Okuyucu Sorusu, 2006.
2. Volkswagen tarafından yayımlanan "Otomobil Teknolojisinin Temelleri"
(2. Baskı, Nisan 2000) kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir