Mikroişlemci kontrollü gaz kesme sisteminin algoritması

Mikroişlemci kontrollü gaz sisteminin kullanılması halinde, araç-sürücü çiftinin karşılaşabileceği bazı özel durumlar olabilir. Bu durumda sistemin nasıl işleyeceği ve ortaya çıkabilecek aksaklıkların giderme çarelerini araştırmak yerinde olacaktır. Sistemin değişik vites kademelerindeki reaksiyonunun nasıl olacağı düşünülebilir. Tasarım, klasik sistemi elektro-mekanik hale getirdiği için araç her vites kademesinde eski davranışlarını aynen sürdürecektir.
Sistemin sollama işlemi esnasında nasıl çalışacağı önemlidir. Normal trafik akışında ve sistemin çalışması halinde araç, önündeki araca güvenlik mesafesi kadar yaklaşabilmektedir. Eğer sürücü sollamayı uygun görüyorsa-sollama yasağı yoksa ve karşıdan gelen araç gerekli uzaklıkta ise- sinyalini verecek ve aracı sol şeride saptıracaktır. Dolayısı ile sensörün merkez tarama noktası, sollama açısının küçük olması etkisiyle en fazla boş alana kayabilir ve rahatlıkla sollama yapılabilir. Ancak, tek gidiş-geliş olan bir yolda, karşıdan gelen bir araç varsa ki bu sollama yasağı demektir, buna rağmen sürücü sollamayı denerse, mesafe ölçer o aracı hissedecek ve gazı kesmeye başlayacaktır. Bu gibi sürücünün kural ihlalinden doğan bir durumda sistem olayın akışına göre avantajlı olabilir ya da bu durum bir handikaba dönüşebilir. Şöyle ki, gaz kesme işleminin başlaması aracın daha kısa sürede sollamak istediği aracın arkasına dönmesine yardımcı olur. Fakat riskli de olsa sürücünün tam gazla sollama denemesi şansını yok eder. Bu durum bir dezavantaj olarak sayılabilirse de olayın cereyan şeklinin kural hatasından kaynaklandığı unutulmamalıdır.
Bir başka özel durum da park etmede ya da ağır konvoylarda (cenaze merasimi gibi) ortaya çıkabilir. Çünkü bu gibi durumlarda araçların birbirlerine güvenlik mesafesinden fazla yaklaşması söz konusudur. Ancak sistemde kullanılacak mesafe ölçerin alt-üst ölçme limitleri değişkendir, alt okuma limiti ona göre seçilebilir. Ya da program yazılırken bu durum rahatlıkla dikkate alınabilir. Yine de teoride hesaba katılmayan çok özel durumlar için sadece mesafe ölçer ünitesini devre dışı bırakacak bir anahtar sisteme ilave edilebilir. Bu anahtar mesafe ölçer devre dışı bırakılmak istendiğinde çalıştırılır ve bu durumda gaz pedalı-karışım sistemi normal çalışmasını sürdürür.
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Oto ElektroniğiDers Notları, 2009-2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir