Küçük hacimli – yüksek performanslı motor kavramı nedir?

“Küçük hacimli, yüksek performanslı” motorlar kavramından, mümkün mertebe en küçük toplam silindir hacminden; daha yüksek güç ve moment, daha az yakıt tüketimi, pompalama ve sürtünme kayıpları anlaşılmalıdır. Bu amaca yönelik olarak motorlarda birçok sistem uygulanmaktadır. Bunlar; aşırı doldurma sistemleri, değişken supap zamanlaması (VTEC), değişken sıkıştırma oranı, silindir başına üç, dört ya da beş supap uygulaması, gelişmiş yanma konsepti, lambda stratejileri, motor yağlama uygulamaları, fakir karışımlı aşırı doldurmalı direk enjeksiyon (LBDI) ve düel enjeksiyon uygulamalarıdır. Ancak motorların kendi hacmine göre daha büyük hacimli bir motor gibi performans sağlaması çalışmalarını sınırlayan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar; vuruntu sınırı, termik direnç, mekanik direnç, motor aşıntıları ve süperşarj/turboşarj cevap süreleri vs.’dir. Termik direnç yaygın olarak silindir kapağı, turboşarj ve egzoz emisyon uygulamalarında oluşmaktadır. Ayrıca artan ortalama efektif basınç dolayısıyla da mekanik dirençler ve motor aşıntıları söz konusu olacaktır.
Kısaltmalar:
LBDI -Lean-Burn Direct-Ignition: Fakir Karışımlı Aşırı Doldurmalı Direk Enjeksiyon
VTEC – Variable Valf Timing Electronic Control: Elektronik Kontrollü Değişken Supap Zamanlı
Kaynak: Dr. Abdullah DEMİR tarafından 09/05/2010 tarihinde hazırlamış olan ve bu tarihte henüz yayımlanmamış olan “Küçük Hacimli – Yüksek Performanslı Motor Teknolojileri ve Uygulamaları” makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir