Endüktif tip krank mili pozisyon sensörü

Sensör, mıknatıslar ve bobin ile sarılı olan demir çekirdekten oluşan sensör parçası ve krank mili ile bağlantılı olarak dönecek şekilde tasarlanmış olan dişli çarktan oluşur. Dişli çarkın 58 dişi vardır ve 1 nolu silindiri tespit edebilmek için 2 dişlik boşluk bulunur. Dişli çarkın dönüşü ile birlikte manyetik endüktif tip krank açı sensörü 58 sinyal üretir.
Krank mili kendisi ile birlikte çarkı döndürdüğünde endüktif CKP sensörü çarkı dişleri arasındaki hava boşluğu periyodik olarak değişir ve bunun sonucu olarak sürekli mıknatıslar tarafından üretilen manyetizma değiştirilmiş olur. Ardından manyetizma değişimi demir çekirdekli bobinde AC endüktif elektromotor kuvvetini oluşturur. Dişli çarkın dönüşü yavaşken AC gücü düşük genliğe sahip olur, dişli çarkın dönüşü hızlı iken ise yüksek genlikli olur. Sensör iki dişten ötürü bir zaman aralığına sahip olan referans hava boşluklarının ters tarafında iken AC gücü genliği 1 nolu silindirin tanınması için yükselir.
CKP sensörü dişli çarkın her dişi başına bir AC sinyali üretir ve sonuçta krank milinin her bir tam dönüşünde 58 AC sinyali krank mili açısını algılayacak olan ECM'ye gönderilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir