Elektronik sürücü bilgi ve gösterge sistemleri

Taşıtlarda, sürücüyü bilgilendirmek amacıyla,
· motor devri,
motor sıcaklığı,
yağ basıncı,
akü şarj durumu,
araç hız bilgileri,
yıllardır kullanılmaktadır.
Oysa sürücünün bunların dışında birçok bilgiye erişme imkanının olması kolay ve rahat taşıt kullanımı açısından avantaj sağlamaktadır. Sürücü bilgi sistemlerinin ve bu sistemlerin fonksiyonlarının geliştirilmesi, genişletilmesi, mekanik ya da analog sistemlerin yerine elektronik ve dijital sistemlerin kullanılmasıyla mümkün olabilmektedir.
Elektronik kontrollü bir aracın sürücü koltuğuna oturup, anahtarı çevirdiğimizde ölçme ve kontrol sistemlerinin tüm avantajlarını görebiliriz.
Klasik gösterge panelleri ile karşılaştırıldığında, elektronik göstergeler daha hızlı, doğru ve hassas bilgi verirler. Bu sistemler hareket eden parçalarının olmaması, modüler olmaları, gösterge yerinde daha geniş kullanım esnekliği ile daha iyi görünüşün sağlanması gibi cazip ve kullanışlı imkanlar sunarlar.
Elektronik ölçme ve kontrol sistemleri sayesinde motor ve taşıtın çalışma şartları hakkında sürücüyü bilgilendirmede; uzay çağı panelleri, sayılar, çubuklar, grafikler, yürüyen ışıklar, renkli uyarı sembolleri, dijital göstergeler, monitörler vb. metotlar kullanılmaktadır.
Elektronik gösterge sistemleri, elektronik kontrol sistemi ile entegre olarak çalışmaktadırlar. Bir elektronik kontrol sistemi aynı zamanda bir ölçme sistemi olarak yapılandırılabilir. Ölçme sisteminde, giriş bilgisi olarak alınan sensör sinyali ECU veya mikroişlemcide değerlendirildikten sonra, sensörün algıladığı fiziksel değişimin değer olarak bir ekrana aktarılmasından ibaret bir çevrim vardır. Yani sistemin çıkış elemanı bir gösterge veya ekrandır.
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Sürücü Bilgilendirme Sistemleri,Ders Notları, 2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir